försök och misstag, eller hur än ”trial and error” ska översättas

Då vi åkte till Katternö för ett par veckor sen tog jag med mig min Fuji-direktbildskamera och tänkte att jag skulle passa på att öva på att använda den. Det går knaggligt, men eventuellt kanske också lite framåt.

20140510_instaxesmeralda
Försök #1: Esmeralda vilade i min säng. Överexponerad, för lång slutartid. Syns framför allt på tassen som är suddig i och med att hon bakade bröd då jag knäppte av. Jag trodde att det inte var tillräckligt med ljus i mitt rum så jag hade ställt in kameran att ta in mer, det borde jag inte ha gjort. Status: MISSTAG.

20140511_instaxkarin
Försök #2: Nästa dag kom Karin på besök och innan hon åkte bad jag ställa sig i en gran. Här lät jag kameran vara fri från specifika inställningar, så borde jag inte heller ha gjort. Igen blev bilden överexponerad så att stackars Karin tappade sitt ansikte. Något oskarp är den också — borde antagligen ha ställt in den på porträttfunktionen men kom jag ihåg att det fanns en sån just då? Nope. Status: MISSTAG.

20140511_instaxjimesmeralda
Försök #3: Senare den dagen släpade jag ut Jim och eftersom Esmeralda hakade på helt självmant fick hon också vara med på bild. (Tror det var meningen, planeterna måste ha varit positionerad i nån speciell linje eller något för hon brukar sällan gå med på att sitta i famnen heller, speciellt inte då en är utomhus och det finns massa saker att utforska. Försökte länge få henne att titta in i kameran med diverse uppmaningar och pipande läten, till sist jamade jag och det är uppenbarligen ett knep värt att sättas bakom örat!) Här hade jag ställt in kameran att ta in allra minst ljus, hade dessutom ställt in den på dubbelexponering men sen hann jag aldrig hitta något att fota den andra exponeringen mot så kameran spottade ut bilden (gissar att det var i samband med att den släcker av sig själv efter viss tid), och där tror jag minsann att jag hade tur i oturen! Status: LYCKLIGT MISSTAG!

Det tar sig! Bilderna ser för övrigt en gnutta mer oskarpa ut här i.o.m. att de är blivit rejält uppblåsta i skanningen. De är egentligen bara i kreditkortsstorlek och direktbildskameran jag pratar om är alltså en Fujifilm Instax Mini 90 Neo Classic. Ser mycket fram emot att fota mer med den i sommar och tycker den verkligen känns som en porträttbildskamera mer än någonting annat. Vill ta en massa porträtt av personer insvepta i grönska och blomster och fylla ett tjockt album med dessa pyttebilder på nära och kära.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

2 reaktioner till “försök och misstag, eller hur än ”trial and error” ska översättas”

    1. Haha ja, det visade sig vara lite klurigt att få till en okej bild. 😀 (Känns faktiskt lite ovanligt att inte kunna pröva sig fram sådär som en är van med att kunna göra med digitalkameror.) Men det är också det som är del av tjusningen ju så besvikelsen är inte JÄTTESTOR ändå då det blir fel. Har faktiskt ett par heeelt misslyckade bilder som jag fotat innan också och de iddes jag inte ens skanna, så hopplösa var de. Men jag tror det tar sig! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s