iuppiter maius, dies iovis

wpid-13989545066550.jpg
Trött Jim.
wpid-13989551136381.jpg
Söta munkrester.
wpid-13989559299111.jpg
Glad Jim.
wpid-13989550772170.jpg
Trött Linnea.

Det är första-maj-marknad i stan och vi gick ut för att köpa lakritsremmar, jag började känna mig ytterst trängd av, eh, trängseln, men på det nya cafét nära oss var det lugnt och sockermunkar på menyn. Något annat som var lugnt var Valborgsmässoafton, stannade hemma, blev supertrött runt ett-snåret och lade mig med Weeds som gonattsaga, men inte en särskilt effektiv en, avsnitten är lite för korta, en semi-cliffhanger hinner komma och intresset hinner vakna och ett nytt avsnitt hinner börja, innan jag själv hinner somna. Sömnen blev därför kort trots att jag planerat sova minst nio timmar och fast jag sov tills klockan elva. Jim å andra sidan vaknade (för) tidigt och var därmed trött han med, som ni ser så fångade jag honom på bild mitt i en gäspning.

Gillar att slå upp saker på Wikipedia, så: Månaden maj är uppkallad efter den romerske guden Iuppiter Maius, d.v.s. ”den store Jupiter”. Veckodagen torsdag heter på latin dies Iovis, vilket översätts till ”Jupiters dag”. Så passande. Bra jobbat, universum! Månaden maj kallades förr också för blomstemånad eller lövmånad, känns därför också passande att vi råkade besöka ett café med blommor och blad både på vägg och servis.

Ute på marknaden såg jag en vuxen vit karl iförd midjelånga svarta fejkdreadlocks. Det är bedrövligt nog att sådana peruker och andra maskeradartiklar tillverkas och säljs över huvud taget, att sedan fullvuxna människor inhandlar dem och går omkring med dem på som att det gjorde dem spexigt lustiga eller nåt kan jag inte ens sätta ord på. Det är aldrig okej men det blir liksom extra gräsligt då det händer mitt på dagen vid familjevänliga tillställningar där det kryllar av barn som tar intryck. Och vad är det som anses vara det skojiga? Hahaha han såg ut som att han tillhörde en annan kultur hahaha. Eller vad är poängen? Önskar folk skulle tänka efter lite; vad är skämtet, på vems bekostnad går det ut på och exakt vilket meddelande sänder det riktigt ut? Det ger inte mig något positivt intryck och jag ser inget spexigt/lustigt/charmigt/festligt i att klä ut sig till andra etniciteter och/eller kulturella stereotyper. Hejhej vardagsrasismen.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

2 reaktioner till “iuppiter maius, dies iovis”

 1. Har du noterat att det blivit en liten storm kring att Sandra Beijer klädde ut sig i Paradise Hotel-stil? Funderar här på om jag ska blogga om det eller skriva färdigt en artikel jag absolut borde få klar nästa vecka (ack så deadlines får mig att gå igång på nätdiskussioner). Blev onödigt hysteriskt i kommentarfältet, men bra fråga att ta upp.
  http://rodeo.net/niotillfem/2014/05/answers-to-past-weeks-comments-part-1-4/
  http://rodeo.net/niotillfem/2014/04/paradise-hotel/

  Superintressant det där med att var går gränsen mellan att förlöjliga och att bara klä ut sig. Jag skulle inte reagera så starkt som du på fejkrastor, men hm. De fejkrastor jag sett så där i första maj-tiderna har ju inte varit snygga eller värdiga precis. Intressant.

  1. Jag såg det men jag har inte riktigt lagt mig in i det, men rent spontant så tänker jag att kritiken inte var obefogad även om en del av responsen kanske var väl hård. Samtidigt så är förstås klassism något som berör en del människor väldigt starkt så jag har nog förståelse för att frustrationen lyste igenom… Har för mig att Sandra har förut varit i liknade situationer? Vet inte riktigt vad jag ska tycka om hennes svar på kommentarerna, jättebra att hon förklarar hur hon såg på det, men det kändes lite undanflyktigt här och där. Alltså jag menar, jag förstår att hon förstås vill försvara sig och berätta på vilket sätt hon såg på det, men jag tycker ändå fokuset blev onödigt personligt. (Förstås inte bara Sandras fel att det blev så.) Det hade varit roligare med ett ”Fan, jag tänkte aldrig på det så, jag tänkte på det såhär bla bla bla, men jag förstår vad ni säger och inser att det VAR ett dumt tema som jag inte ska delta i igen”, eller något ditåt. Istället blev det ungefär ”Jag ber om ursäkt för att folk har blivit ledsna”, och eh nej, det är inte en ursäkt. En ursäkt är för något en har gjort, inte hur ens agerande har påverkat andra.

   Vet inte om jag kan påstå att jag reagerade starkt precis men jag gillar det definitivt inte. Inte ett skvatt. Det är någonting jääääkligt olustigt i situationen. Det är märkligt och otrevligt att vuxna människor ser det som en ‘kul grej’ att klä ut sig med attribut som är klart hämtade ur en annan kultur eller t.o.m. etnicitet. Det är inget kul med det, det är egentligen bara ännu en länk i förtryckkedjan. :/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s