tungel

20140427_naglar

Har dekorerat naglarna med ett stjärn- och månskärepyntat lack som jag inte kunde motstå, flaskan hävdar också att lacket ska vara självlysande men det är inte något ännu som jag ännu märkt, fast jag gått in i badrummet, släckt lampan och granskat. Har också lärt mig ett nytt ord:

TUNGEL  best. tunglet
fsv. tungel , himlakropp; jfr sv. dial. tungel , måne, nor. dial. tungel , fvn. tungl , måne, lunation, got. tuggl , himlakropp, stjärna, fsax. tungal , fht. zungal , feng. tungol ; av ovisst ursprung

1) (numera bl. i vissa trakter, bygdemålsfärgat) himlakropp, särsk.: måne; ngn gg äv.: månstråle, månsken.
2) (numera bl. i skildring av ä. förh.) om tiden mellan två månfaser av samma slag, synodisk månad; förr äv. dels om var särskild av månens fyra huvudfaser, kvarter (se d. o. 9 ), dels om ny, nytändning.

De senaste dagarna har jag funderat på den där ena saken jag sa i bloggformuläret, att en av de fina sakerna med att blogga är att ha en slags minnesbok som går att bläddra i nästan varifrån en än befinner sig, och det var på inga vis en ny tanke, men likväl en jag kanske hade glömt bort för en tid — och jag har insett hur dumt det är att gamla bloggar ligger och skräpar här och där, att många inlägg existerar bara i filer i konstiga format på min hårddisk, och att det där behändiga arkivet jag pratade om i mitt fall inte är det minsta behändigt alls så som det är nu. Faktiskt så dumt att jag idag har påbörjat förberedningen för projekt åtgärdande, men det kommer ta sin tid och min tid med innan det är avklarat, ifall jag genomför det. (Det är ju några tungelvarvs bloggande som jag har att överföra.) Var vänlig hota mig med diverse slag av tortyrmetoder om jag sen då/om det är klart börjar babbla om nya starter och tabula rasa, tack.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

2 reaktioner till “tungel”

    1. Heh hmm, jag tänkte på tunn + nagel själv. Men bara en liten stund. Nu tycker jag att det är självklart att det är en stor rund tung sak som tumlar fram i skyn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s