blåkullagästlistan till vardags

Varje vår då det drar ihop sig till påsk så blir jag mer än vanligt inne på häxor och allehanda häxiga attribut. Det härstammar förstås från påskhäxetraditionen vi har i landet, och kombinerat med min tendens att kontinuerligt vara allmänt svag för sådant som andas häxkonster, så blir jag ganska… tja… into it, som de säger, den här tiden på året. Så därför har jag t.ex. lyssnat på den något pinsamma trilogin Hex Hall av Rachel Hawkins samt letat fram ett par andra bokserier med trollkonetema som jag kanske ska ta mig an också. Av samma orsak har jag också samlat på mig en hög med bilder föreställande sådant som jag i år tycker att känns stilmässigt rätt, och de har jag också sammanställt till några bildkollage jag tänkte visa och babbla lite om. Till skillnad från tidigare år är jag nu in på sådant som påminner om decennier längre tillbaka i tiden, främst 40- och 50-talen, men uttryckt på ett modernt — eller tidlöst — sätt. Ja, ni märker ju, let’s sätt igång, alla beskrivningar börjar från den övre vänstra bilden och går sedan medurs genom varje bildkollage:

vaarsierska_001

1. Tjejer utanför fängelset i Salem, Massachusetts, där de anklagade för häxkraft hölls fångna under sena 1600-talet, förevigade av B. Anthony Stewart för National Geographic år 1945. Läste förresten att vattnet i Salem lär ha varit förorenat med en svampart som LSD utvinns från och att en teori för masshysterin och rapporterade anfall ”beyond the power of Epileptic Fits or natural disease” är att alla i stan var ungefär lika höga som the Chrysler Building.   2. Alexa Chungs fantastiska onda ögat-manikyr, häxig både i tanke och estetik!   3. Fotografen Natalie Neal gjorde en serie kallad Sweater Girl, ”a Bye Bye Birdie-era Ann Margret and the ideal world of a 1950’s teenager”, och det är i princip omöjligt att inte gilla stickade koftor med smala bälten och rullade luggar.   4. Doe Deere taggade denna bild på Instagram som #thecluelesswitch och jag tänker JA! 90-tals-kultfilmsinfluenser + häxiga attribut = succé! Att sminkningen och det rutiga dessutom ger looken en retrovibb är såklart en bonus.

vaarsierska_002

5. Har noll aning om vilken klädskaparen modellen går catwalk för men jag gillar förstås hårsnurret och pösigheten.   6. Bethany Cosentino (känd från bandet Best Coast) gjorde en klädkollektion med Urban Outfitters för ett par år sedan, och jag gillar verkligen stylingen på en del av bilderna, som den ovanför. Modellen ser ut som en grungig 90-tals-goth men på 40-talet. (Är också mycket svag för i princip allt svart och långt och semitransparent, förstås.)   7. Vet inte vem tjejen på bilden är men hon bär en outfit inte helt olik en jag själv har burit, men så mycket bättre.   8. Josh Farria fotograferar sina vänner och jag älskar polotröjan med superglansigt hår och mörka läppar.

vaarsierska_003

9. Ruby Rogers från The Black Belles och Adia Victoria är löjligt snygga i sina luggar och hattar och ansikten.   10. Modeskaparen Ulyana Sergeenko har en förnäm och perfekt dos tantig retrostil som hon lyckas bära mycket avslappnat. Ganska ofta har hon också en trollpackig utstrålning — typ som att hon lätt kunde vara ordförande i nån magirelaterad hemlig styrelse.   11. Chicmuse gjorde år 2011 en silhuett jag ännu är svag för trots att den nu, några år senare, börjar kännas väl förutsägbar. Transparenta material + slokhatt. Ser också nu att hon har utsvängda jeans med, snyggt!   12. Detalj från Ulyana Sergeenkos Haute Couture F/W 2013-visning, modellen är Maria Borges. Är svag för den tunna, luftiga polon och älskar hårpyntet. (Och TÅRARNA!)

vaarsierska_004

13. Marc Jacobs Fall 2013-visning hade bra hår.   14. Andrew GN prickade just där (i F/W 2012) rätt i det där jag innan pratat om, d.v.s. mormonvibben, men också en slags western twang som jag tänker att passar bra tills sommaren.   15. Bättre bild på Bethany Cosentinos + UOs hårstyling — har försökt bära lite olika luggswooshar på sistone, har dock inte ännu fått till en lika swooshig som modellens. Hoppas att övning ska ge färdighet.   16. T-skjortan tycks vara från en sajt som inte längre finns, alla länkar är döda, men skitsamma, SLOGAN ju. Attitydmässigt då. Screw lads, marry hags, et.c.

Kom helt plötsligt att tänka på denna akronym som en nostalgiblixt från 90-talets The Craft-influerade ungdom eller något: W.I.T.C.H. – Woman In Total Control of Herself, bahaha. As if.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

2 reaktioner till “blåkullagästlistan till vardags”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s