april april

I morse kom jag över en sån strålande positiv rubrik att mitt humör steg från tämligen Ior-igt till kristallklart Tiger. ÄNTLIGEN FRAMSTEG, ÄNTLIGEN HÄNDER DET, jublade jag, fast inombords. Rubriken jag pratar om är förstås Omfattande hen-reform på Svenska Yle, och det sjuka är att fastän jag var väl medveten om dagens aprilsilliga datum, så tyckte jag ämnet var så på tiden att det måste vara sant. I min iver läste jag inte alltför noggrant, det ska medges. Plus att jag tänkte såhär: Vilken seriös nyhetssajt driver med jämställdhet? Sen läste jag vidare, och jag insåg då ganska motsträvigt och mycket snopet att det förstås rörde sig om ett… eh… april-”skämt”.

Jag har svårt att se det lustiga i att driva med jämställdhetskampen överlag. Men det som känns extra giftigt är att fördomarna kring ordet hen späds på. Att klumpa ihop hen-förespråkandet med olika knep att så gott som möjligt könsneutralisera redaktörerna och presentera detta som ett tokroligt aprilskämt är både frustrerande och skadligt. Jag tycker artikeln uttrycker ett förlöjligande av genusfrågor och får det att verka som att Svenska Yle tar ställning på emot-sidan i hen-debatten. Genom att slå ihop könsneutrala pronomen med saker som antyder på att utplåna könen ges intrycket att de vore samma sak. Och sen avfärdas hela hopen som larv. Det gör jämställdhetskampen en rejäl otjänst, samt att det förstås är fullkomligt vilseledande och osant.

Det finns personer som är av den åsikten att ett könsneutralt pronomen, att kunna säga hen istället för ”han eller hon”, det vore toppen och praktiskt. Men det finns tyvärr också personer som tror att bakom ordet hen gömmer sig en diabolisk önskan att utplåna kön. Att införandet av ett könsneutralt pronomen ska på något vis, jag vet fan inte, beröva dem på deras könsidentitet eller något.

Det är synd att aprilskämtet för dem bekräftar deras missförstånd som inte bara välkänt och accepterat utan även helt korrekt.

Det finns personer som inte identifierar som varken han eller hon. Då vi vägrar dem en sådan liten sak som skulle göra varken dig eller mig någon skada, ett litet könsneutralt pronomen, det är ett förtryck. Jag tror att de flesta inte gör det på flit. Men det finns tyvärr också personer som är så satans egennyttiga och vidriga att de inte kan unna personer som är annorlunda än dem knappt ett kryddmått medmänsklig respekt och frihet att leva som sig själva, som de vill, som borde vara deras mänskliga rättighet.

Det är synd att aprilskämtet för dem bekräftar deras PISSFÖRSTÅND ffs som inte bara välkänt och accepterat utan även helt korrekt.

Tycker bara inte det är så himla roligt när ett skämt riktas till en grupp människor med klara privilegier och de får då skratta på underhundarnas bekostnad.

Aprilskämtet har försvarats med att punchlinen egentligen var de som gick på det, de som blev lurade samt arga och upprörda i kommentarerna. Jag tycker inte att det funkade så. När Svenska Yle sa ”April april!” så var det inte utan att säga ”Könsfrågor är ett skämt!”. Och de som innan var upprörda pustar ut, är kanske lite arga ännu, men sen sjunker det in. Och då skrattar de bäst och sist.

Och jag då? Tja, jag kan inte påstå att jag inte också känner mig lite lurad.

P.S. Eftersom ”Hen = HÖNA höhö”-kommentarerna har blomstrat upp igen (lite som ett eksem) så passar jag på att referera till ett tidigare inlägg, om nån vill veta vad jag tycker om sånt → Svenska ord vi borde skippa!

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

18 reaktioner till “april april”

 1. Du satte huvudet på spiken när du skrev att fördomarna om hen späds på. Jag skrattade åt grejen när jag först läste den – jag visste ju att leta efter aprilskämt eftersom jag jobbar på Yle. Men sedan började det kännas som att här finns något skevt.

  Visst ska man få skämta om hen. Men när det finns en massa tokbollar där ute som på allvar tror att hen handlar om att radera ut alla könsskillnader, så var det kanske inte så bra att ta upp just det. De kan läsa texten och bli ännu mera säkra på att hen handlar om att radera alla kön och hö hö så tokroligt det är.

  Jag blir lite trött på alla som säger att man ska kunna skämta om allt. Ja ja. Men när det inte är vad du skämtar om, utan hur du skämtar om det. Det är en svår konst att göra riktigt skarpa skämt om politiska frågor. Och går det att skämta utan att ta politiskt ställning? Hm hm. Nu blev jag filosofisk.

  Avslutar med ett riktigt bra hen-skämt av Basse:
  http://basse.ratata.fi/blogg/article-47904-75847

  1. Tack Helena! Och ja! Precis det där, hur du skämtar om det. Jag vet inte riktigt hur det skulle göras rätt, men jag tror att det dels har att göra med att det är för hett ännu. Så också NÄR tror jag att spelar in. Är det faktiskt ett lämpligt tillfälle nu när ordet hen ännu är SÅ LADDAT och att yttra ordet i statlig media är ju förstås att tigga om uppståndelse och debatt och hela faderullan? Känns det ens som ett genuint försök på ett harmlöst skämt under rådande förhållanden eller är det lätt att uppfatta det som ett tämligen opportunistiskt knep i jakt på flera klick? Och så vidare.

   Spontant tänker jag att nej, det går knappast att skämta (om politiska saker) utan att ta politisk ställning FÖRUTOM om en försöker skämta med båda/alla sidorna. Men även då är det säkert svårt att få det att gå jämnt ut. Som den där kända SNL-sketchen där Tina Fey spelar Sarah Palin bredvid Amy Poehlers Hillary Clinton och de håller nåt valkampanjstal (https://www.youtube.com/watch?v=vSOLz1YBFG0), i Feys bok Bossypants berättar hon att efteråt, trots att de försökte hålla det neutralt och opartiskt, så hade i princip alla uppfattat det som att skämtet gick ut över Palin. Hon fick bl.a. ett telefonsamtal från paret Clinton som tackade henne för hennes tjänst, eller nåt sånt. Så det kan säkert vara knepigt. (Samtidigt, hade nån faktiskt inbillat sig att det vore en rättvis match att ställa upp Clinton och Palin — eller porträtteringar av dem — mot varandra? Lolol) Så det gäller nog att en ska ha STEN JÄVLA KOLL för att bege sig in på det fältet.

   Kamratposten gjorde ett liknande skämt som YLE fast typ helt tvärtom — http://kpwebben.se/Om-KP/Lat-sta—Nu-blir-KP-tva- DET var lyckat tyckte jag! Känns utvecklat och inte bakåtsträvande.

   Ahhh den är så mitt i prick den där Basses serieruta. Ville välja den till hans bok men det blev en annan. (Som också är bra förstås!)

 2. Håller med dig och den fagra damen här ovan! Och måste säga att jag också har väldigt svårt att förstå det här skämtet, både hur de tänkte de som skrev artikeln (den var ju välmenad) men kanske mest det att de inte hade tänkt sig att feminister skulle reagera på att man skämtar om viktiga saker. Det konstigaste var nog ”Hering betyder sill på tyska.” […..lång tystnad……] Hahahaha, wtf, wtf?!.

  1. Haha ja, jag hade uppskattat den detaljen mer om jag inte varit ganska ಠಿ_ಠ-ig då redan. Men just i den där kommentaren där på artikeln så reagerade jag på det här: ”Radiohusets artikel om en ny Hen-reform på Svenska Yle är ett aprilskämt. Det torde framgå redan efter några rader in i artikeln.” Eeh, jag kanske läser in för mycket här nu (men är ganska säker på att något skymtas mellan raderna), men — snyggt att typ passa på att rikta en pik åt de som gick på det? Är det inte det som är meningen att folk skulle göra? Kunde inte bara ”Det torde…”-delen ha lämnats bort så att det inte finns nån risk att nån uppfattar det som att de/nån dumförklaras? Typ.

   Och ja, verkligen, en frågar sig. Vad hade de förväntat sig? Sen har jag sällan något till övers för de personer som härjar emot sånt som bruket av ordet ‘hen’, men har ändå börjat fundera att jag inte vet om det känns så suuuupermegabra att en statligt ägd mediaorganisation på flit driver med någon av sina läsarkretsar.

  1. Läste nyss lite feedback KP hade fått och det verkar som att en hel del av prenumeranterna är upprörda! De tycker inte att sånt där är något att skämta om, att KP är FÖR BRA för att det ska vara okej att ens skoja om att FÖRSTÖRA den med könsinriktad uppdelning (!!!). 😀

 3. tack för att du orkar vara pedagogisk och förklarande där jag bara blir ursinning och stammande! go linnea!

  och KP-skämtet, så roooligt 😀

  1. :’3 DU KAN VA MIN HOVNARR. Eller page. Eller riddare!! Eller vad som helst faktiskt. Du kan få välja själv! *snäll härskare*

 4. eller huuuuur. blev så trött och matt och arg. och att personen som hittade på skämtet i fråga inte kan fatta att hen gjort fel och BE OM URSÄKT utan bara fortsätter släta över det med ”jaaaa jag ska tänka på det ni sagt / man ska få skämta om allt / vi tänker på dessa frågor resten av dagarna på året” gör mig ännu tröttare och mattare.

  1. ja men exakt! det reagerade jag på, den där genomgående inställningen att journalister aldrig gör fel. de bara skriver lite dåliga artiklar ibland, bara oops, nämen vi TÄNKTE bara inte, förlåt liksom. nå vad är deras jobb då, om inte att tänka och samtidigt ta utsatta grupper i beaktande? nä, men ”många av oss journalister är i en så privilegierad sits på så många sätt, att vi MISSAR att ta hänsyn till sådana som berörs mer direkt. Eller inte bara kommer att tänka på dem, just för att det inte ens finns i vår tankesfär ”. Just det ja, det var den där tankesfären också. Hur ska man nu som journalist kunna ha rum för alla utsatta grupper i sin tankesfär, liksom.

   1. Så mycket av det som blev sagt skulle ha kunnat bli helt okej bara det avslutats med ett ”… och så ska det förstås inte få vara! Vi ska verkligen jobba på det här”, eller något sådant. Plus att en generell ursäkt som Julia också efterlyste inte hade varit fel alls, eller redan bara nåt slags uttryckande av ånger. Istället för bara ~så kan det gå~.

  2. Jepp precis. Avsikt nollställer ju inget, så okej, bra att det inte var på flit förstås, MEN stor skillnad det gör. Så meningslöst och intetsägande med respons som går i stil med ”Kan förstå att det kan uppfattas så men det var såklart inte meningen”. Inget ansvar tas, inga ansträngningar till förbättring görs. Och gud ja, jag reagerade också på det där att de tänker på sånt alla andra dagar. Så vaddå då? Liksom förstår att hen pratade ur en defensiv position men ehm snacka om privilege showing… :/

 5. blä för alla trångsynta typer i kommentarsfältet dessutom, önskar att alla skulle läsa dina inlägg istället för att envist fortsätta anta att användandet av hen är samma sak som att vilja sudda ut alla könsskillnader, men känns inte riktigt värt att försöka förklara för folk som vägrar lyssna. blir så arg när det ska hänvisas till biologin hela tiden också, visst är det jätteintressant att fundera på hur evolutionen format män och kvinnors tänkande men sen att blanda ihop det med sånt som är helt påhittat av samhället för att få människor att passa in i små praktiska kategorier, argh.

  KP verkar i alla fall vara lika bra nu som för 10 år sen ❤

  1. Oj tack, du är så snäll! Och ja verkligen, och folk tjatar alltid om att det är ett evigt tjat om feminism och jämställdhet och allt sånt men kanske problemet liksom ÄR just det att det KRÄVS ett tjat om det ännu bah.

   KP tycks minsann hålla måttet, prenumererade ett år då jag var 11-12 så det är 18-19 år sen (gulp) och de var suveräna redan då! Och att den riktade sig till både killar och tjejer var ju bland det bästa med den, glad att dagens prenumeranter tycks vara av samma åsikt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s