en kalasig frågelista

Vi kickade igång Blemma igen igår och invigde kalastemat med en bloggartraditionell frågelista kring ämnet. Ser det lite som min plikt att fylla i den, (plus att det onekligen är ganska trevligt med färdiga frågor att svara på,) så here goes —

Firade du din senaste födelsedag?
20131214_83
Att jag gjorde! Två veckor innan min egentliga födelsedag hade jag en gemensam 30-årsfest med Maria, som hade nått samma respektabla ålder ett par veckor tidigare. Vi hade en fest med temat fest år 1983 (a.k.a. födelseåret), och jag lovar att jag hade roligare än vad jag ser ut att ha på bilden. (Och hur jag ser ut sen! Som att jag hade Gremlin-gener i mitt DNA.) Sen på mitt egentliga födelsedatum firades jag också lite med presenter, ett par drinkar och sånt. Men det riktiga kalaset och firandet, det var det under år 1983 det.

Har du något partytrick?
Näe, egentligen inte. Jag kan stå med tårna väldigt långt inåt, nu är det länge sen jag testat men jag har åtminstone kunnat vända dem så långt inåt att de t.o.m. pekar lite bakåt. PARTY PARTY. (Nä.) Borde lära mig ett riktigt trick.

Vilket årtionde skulle du helst åka tillbaka till på fest?
Svårt! Alla decennier under 1900-talet lockar ju på sitt sätt. T.ex. 60-talet hade varit kul p.g.a. musiken (gillar classic rock) och intressant genom allt det politiska som var på gång då, och 80-talet förstår ju alla att måste ha varit något av ett kalasproffs. Har sedan lågstadietider (läs: Huset Elliot) varit svag för 20-talet men det känns nu så förutsägbart & uttjatat i.o.m. nyaste filmatiseringen av The Great Gatsby. Men äsch. Jag säger 20-talet ändå. Det känns lagom dekadent.

Har du något pinsamt kalasminne?
Flera, men det mest framträdande just nu är en gång på en klasskamrats kalas under lågstadiet då jag hade ett par sjukt obekväma underbyxor som jag ungefär var tionde minut var tvungen att manuellt omorganisera för att inte bli galen. Fruktansvärt störande redan det i sig och sen blev det inte bättre av att ett par killar på klassen råkade se vad jag höll på med. De beslöt naturligtvis att vad jag gjorde var att gräva mig i rumpan för skojs skull eller för att jag hade någon patologisk böjelse för det. Av någon orsak tyckte jag också att det skulle bli mer pinsamt att förklara att mina underbyxor var värdelösa, liksom, hur misslyckad och underklass måste en inte vara för att inte ha fungerande underkläder? Håhåjaja. Dilemmat! Tyckte det hela var obarmhärtigt skämmigt.

Vilka tre kändisar skulle du gärna partaja med?
Detta känns omöjligt, är dålig på sånt här. Har total hjärnsläpp! Återkommer kanske om jag lyckas klura ut någon.

Vad är det kalasigaste plagget i din garderob?
20140106_paljettblus
Det måste nog vara denna paljett- och pärlklädda blus i s.k. fjärilsmodell. Loppisfynd sen några år tillbaka, vill minnas att den kostade 2€.

Har du något bra partytips att dela med dig av?
Ja! Något Maria och jag fixade till trettioårskalaset var galenpanna med en twist. Det gick till övrigt till som vanligt att varje person fick en lapp i pannan där det stod namnet på en kändis, och det var deras uppgift att lista ut vem de var genom att ställa ja-eller-nej-frågor. Men vi gjorde inte så att alla skulle ställa sin fråga i tur och ordning eftersom det lätt börjar kännas slött, istället skickade vi ut dem att mingla med varandra och ställa hur många frågor som helst, när som helst och av vem som helst. För att peppa lite mer så hade vi vinster också, vi hade köpt tre pyttesmå spritflaskor av olika sorter, och den första som kom på vilken kändis hen var fick välja mellan de tre, den andra som listade ut sin karaktär fick välja mellan de två resterande och sen fick den tredje det sista priset förstås. Vi hade egentligen tänkt köra igång med den här leken från början då när festerna brukar vara lite tröga men det glömdes bort och vi lekte den istället några timmar senare då festen redan var igång, men det kändes ändå som att den fick ett uppsving! Flera fortsatte leka ännu efter att alla priser var utdelade. Det var kul! (ÄR MYCKET NÖJD. Klurade ut den där idén då jag satt hemma och oroade mig över att festen skulle bli tråkig. Det blev den inte!)

Vilka tre låtar kickar igång dansgolvet på festen?
Förstås klassiker så som de flesta 80-talshitsen, exempelvis Dead or Alives You Spin Me Round (Like a Record) som släpptes år 1984. I 2007-års-årgång hittar vi Cansei De Ser Sexys Music Is My Hot Hot Sex, en låt som jag tror att kommer bli en diskokultklassiker. Och på tal om diskokultklassiker så är ju naturligtvis Le Tigres Deceptacon från 1999 den självklara av det slaget!

Vad är den bästa kalasaccessoaren?
Tror det måste vara partyhattar…? Alla vill alltid prova hattar. (Partyglasögon skulle av samma orsak också vara en lyckad accessoar.) Då Jim fyllde trettio gjorde vi en massa miniatyrpartyhattar i svart kartong, vi delade ut en till varje gäst och alla tog glatt på sig dem. Vi är lite svaga för det dystra här i hushållet men jag tänker att den mest ultimata kalasaccessoaren ändå vore en partyhatt som folk själva fått pynta direkt de kommit in genom dörren. Mera praktiskt så är en kalaskamera förstås också en mycket bra accessoar.

Hur skulle ditt drömkalas vara?
I.o.m. att jag fyller i december har jag aldrig haft något sommarkalas, så det skulle jag vilja ha. Gärna i en lummig trädgård med en hög med filtar att breda ut på marken att slå sig ner på eller att svepa in sig i om det blir kallt till natten. Gärna med något slags tema, det måste inte nödvändigtvis vara maskerad eller så men jag gillar när fester känns enhetliga. Jag tänker att det skulle vara fint med ett kalas som pågår länge, från eftermiddagen till småtimmarna, där det inte finns något att stressa över och alla hinner prata med alla. Inga bestämda aktiviteter förutom kanske nån varm mat som serveras på kvällen, eventuellt nån liten brasa att göra pinnbröd över på natten. Många människor och ingen som blir skränig eller fräck, ingen som blir arg eller ledsen. Typ något sådant antar jag. Om jag någonsin har en egen trädgård antar jag att jag får ställa till med ett sommarkalas då. Midsommar skulle ju t.ex. vara helt ypperligt att fira så.

Jappjapp, det var det. Nu är det er tur, JAG UTMANAR ALLA! Och dela mycket gärna med er av länken på Blemma sen, det blir kalasigare så.

Publicerat av

Linnea P.

Munter dysterkvist. Finlandssvensk åttiotalist. Hej!

4 reaktioner till “en kalasig frågelista”

  1. Hiihii, voj öde – den där underbyx-episoden ter sig väldigt bekant men trots det så evigt underhållande!
    Reagerade också på det där sista, att du önskar att ingen blir skränig eller fräck, arg eller ledsen. Det slog mig när jag läste det att jag inte vet när senast jag skulle ha varit på en fest där det inte skulle ha dykt upp nån form av detta. Längtar efter HARMONI! Men det kanske är svårt att få nuförtiden. Psykproblemen, liksom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s