caspfjantn

Ditt & datt

20130920_lc

Jag och Jim kattvaktar i helgen, Caspian kom och mötte oss ute på gården då vi anlände. Han ville absolut inte vara för sig själv och det var ett kärt återseende som vi båda kände att borde förevigas i en överdriven mängd pussgifar:

20130920_lc_01 20130920_lc_02 20130920_lc_03 20130920_lc_04

Caspian vill hemskt gärna sätta sin nos mot ens mun (i synnerhet om denna mun är plutad, faktiskt, det finns flera knep också) och han vill också gärna trycka sitt huvud under ens haka eller bara nånstans mot ens generella huvudområde.

Just det där beteendet att katter trycker/stryker översidan av sitt huvud mot något/någon på ett kärleksfullt sätt — har det något ord på högsvenska? På min dialekt pratar vi alltid om att katterna ”pukar”/”pokar”, med ett mjukt vokalljud som är nånstans mellan u och o. (Ett läte typiskt för Jakobstadsnejden, vi uttalar många u-ljud mer som o, men det är lognt.) Jag tycker att det borde finnas. Inget språk är komplett om det inte kan, utan omskrivningar, beskriva en katt och dess beteende till punkt och pricka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s