kafka & cumberbatch

Färd & fest

kafkametamorphosis

I lördags gick jag till jobbet för några timmars fotofixande och medan jag försökte minska på arbetshögen så lyssnade jag på Benedict Cumberbatch läsa Franz Kafkas The Metamorphosis, en inspelning gjord för BBC Radio. Vilken finns online! Det är snabbt inpå nu men ni har en dag (måndag) på er att lyssna på första avsnittet, plus en dag till per avsnitt, vilka är fyra stycken allt som allt, och varje avsnitt är ungefär 25 minuter långt, så ni hinner hur bra som helst om ni vill. Vilket ni definitivt borde vilja. HÄR!

Cumberbatch läser den vansinnigt bra, det märks att han är en skicklig skådis, och som bonus har han en intressant röst som åtminstone jag älskar att lyssna på. (Den är djup men lite nasal samtidigt?) Ifall ni inte är bekanta med The Metamorphosis från innan så är här hur boken inleds, översättningen Cumberbatch läste kan ha varit en annan men i alla fall:

“As Gregor Samsa awoke one morning from uneasy dreams he found himself transformed in his bed into a gigantic insect. He was laying on his hard, as it were armor-plated, back and when he lifted his head a little he could see his domelike brown belly divided into stiff arched segments on top of which the bed quilt could hardly keep in position and was about to slide off completely. His numerous legs, which were pitifully thin compared to the rest of his bulk, waved helplessly before his eyes.”

Alltså! Lyssna då!

8 reaktioner på ”kafka & cumberbatch

 1. ååh jag älskar cumberbatch! har du sett sherlock? haha lyssnade på inledningen och ba wtf såhär låter han ju inte? sen insåg jag att boken började lite senare. älskar hans röst. mysigt höstlyssnande, tack för tipset (igen) (tycker du ger massa bra tips hela tiden)!

  Gilla

  1. Jo! Och väntat i en evighet på nya avsnitt. 😥 Försökte fylla tomrummet med Elementary men det var ju inte ens jämförbart. Är lite småkär i Cumberbatch och tycker att han är ytterst attraktiv (även rösten såklart), men jag kan inte riktigt förstå varför. Haha. I ett forum där han diskuterades var det nån som sa ”slither back to your heat lamp”, nån annan sa ”lol. dis amphibian”, och nån sa att han såg ut som ”a man who jerks off in libraries”, o.s.v., och jag höll på att DÖ av skratt av the accuracy i allt det för jag ser helt vad de menar, men han är snygg ändå! (Sådär på tal om skönhetstävlingar och klassisk skönhet, hehe. Vilket ju kära Cumberbatch bevisar att bara är BS.)

   Va kul! 🙂 Att tipsen har nån nytta alltså!

   Gilla

 2. haha vilka sjuka beskrivningar! men eller hur, jag finner honom extremt attraherande också! tror det är en kombination av mörk röst, lång kroppshydda, mörka lockar (i sherlock då) och sylvassa kindben. och en genomborrande blick. ah, perfection – utan att vara det minsta klassiskt.

  längtar till säsong 3 av sherlock så in i tusan!

  Gilla

  1. Jamen ja, precis! Där har jag förklaringen ju. Och för att fangirla lite till så måste jag också tillägga att det är något med sättet han ~carries himself~, som de säger, som jag gillar. (Förutom då han satt rakryggad och rumpputad på sjukhusbädden i Star Trek Into Darkness. Det såg bara knäppt ut.)

   Gilla

 3. Ok…. Jag är tydligen inte ensam om min åsikt om Benedict för jag skulle PRECIS säga EXAKT samma sak om att jag tycker han är snygg men jag har absolut ingen aning om varför jag tycker det. Hans röst är hypnotisk på nåt sätt, trygg och djup på samma gång. Härlig kille. Måste kanske gå in o lyssna ikväll då ifall jag hinner, dock är jag inget fan av metamorphosis, men med honom som storyteller är det säkert givande ändå!

  Gilla

  1. Men fan va kul ändå! Både att vi alla tre här (och flera) är precis överens OCH att det inte spelar nån roll om en person är ”klassiskt snygg” eller inte, hen kan ändå vara väldigt attraktiv. Ja, det är ju ingen ny information direkt, men det är ändå kul att få det bekräftat på det här viset tycker jag!

   Jag älskade The Metamorphosis! Hade inte läst den innan så det kan förstås hända att jag inte hade gillat den lika mycket i skrift och att det hela är Cumberbatchs förtjänst. Ja voj herkas, verkligen en härlig kille den där Benedict!

   Gilla

 4. Ja jag har arbetat med pjäsen i skolan, och från den synvinkeln var den lite konstig/trist. Helt ok, absolut inget ont så, men den gav mig inget extraordinärt, sett från uppträdandet av trevande skådiselever. Men i Benedicts mun måste det ju vara underbart. Har han flickvän/fru, är det nån som vet? Nu när jag förstått att det finns tävlan om karln så är det ju dags att jag slår till!

  Gilla

  1. Ah! Kan tänka mig att den måste vara knepig att få att bli rätt som pjäs. Det jag gillade mycket var det att Gregor verkligen VAR en skitstor skalbagge och att när han pratade förstod ingenting vad han sa eftersom han bara hade insektläten för sig — sånt är naturligtvis ganska svårt att åstadkomma i fysisk form i.o.m. att riktiga skalbaggar tenderar vara pyttesmå och usla skådespelare samt att ingen förstås skulle förstå dess repliker och det skulle ju va synd att de gick förlorade. Hö hö. /trött

   Haha, jag vet faktiskt inte. Men jag tycker absolut du ska snärja honom! Jag kommer bli groteskt avundsjuk förstås men jag kan åtminstone leva vicariously through you och hålla tummarna att du postar många bilds och gullig Benedictinfo på din blogg. Alltid nåt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s