nu lyser månen klar och kall

Ditt & datt

20130822_maane_001

Lördagsnatt och jag rensar bland bilder av spökmånen för några nätter sen.

20130822_maane_002

Under medeltiden var den allmänna uppfattningen att månen var en kall himlakropp, till skillnad från solen som var en varm då, och att nattens kyla dels berodde på månen. Vissa nätter känns det helt förståeligt varför.

Ser fram emot hösten, vill ligga under en filt och se på filmer, gärna skräckisar medan det stormar utanför. Har tillbringat dagen i Katternö och där var det varmt, då jag har suttit ute på terrassen har jag börjat känna mig överhettningsyr av solskenet så jag flytt inomhus till den svala skuggan och har känt att jag fått nog av sommaren. Ändå, när jag åkte därifrån, kändes det lite bitterljuvt för jag vet att det var de sista sommardagarna ute på landet för det här året och nu har jag en lång period av kyla och mörker framför mig. Det sägs att det är mörkret som tär på ens psyke men ibland undrar jag om det inte är kylan ändå.

Vi åkte på Juthbackamarknaden igår, jag och Jim, det blev så kallt och vi blev så trötta att vi inte ens gick igenom hela, vi åkte hem till mina föräldrar och sov i ena stugan och tanken var att vi skulle åka förbi marknaden idag igen på väg tillbaka till Vasa, men det blev aldrig av. Vi gjorde inga fynd i år, jag blev lite sugen på en Zenitkamera som jag ännu i förmiddags funderade på att kanske inhandla, men dels är jag medveten om att jag verkligen inte behöver ännu en analog 70-talskamera, och dels så gläntade äntligen vår kreativitetspropp och vi tillbringade istället eftermiddagen med att fota, scanna och sånt, kändes roligare än att åka till marknaden. Ändamålet för vår kreativitetssession var förstås Jims nya album som har varit på väg att släppas en lång tid nu. Kanske snart händer det alltså. Dagen har känts förvånande produktiv och på något vis fullföljande. Jag har lagt fram en idé och vi har direkt gått ut för att förverkliga den, iklädd underkjol, t-shirt, stickade sockor och tofflor och med en stor kaffemugg i handen har jag lämnat gårdsplanen, jag har gjort mat på ärtskidor och tomater som jag hämtat från grönsaksland och växthus, från busken utanför stugan åt vi svarta vinbär som en minifrukost då vi precis hade vaknat, jag har haft mycket kvalitetstid med alla tre katter varav samtliga har varit spektakulärt kärvänliga; det är sånt här jag gillar med landet. Vardagen innehåller mer där, för såna som jag.

Under bilfärden på väg hit var jag så trött att jag ett flertal gånger kom på mig själv med att fantisera om att få gå och lägga mig och hur himmelskt det skulle vara. Sen kommer vi fram och jag sitter ändå uppe i ett par timmar och stirrar på en alldeles för ljus skärm. Oerhört opålitligt av mig själv att göra så åt mig själv. Vet hut, jag.

4 reaktioner på ”nu lyser månen klar och kall

 1. ”Det är sånt här jag gillar med landet. Vardagen innehåller mer där, för såna som jag.”

  Jag saknar inte min barndom på landet, njuter av att bo i staden. Men samtidigt nu med egna ungar så kan jag i stan sakna sånt vi fick njuta av på stugan på veckoslutet. Egna äpplen, bär, grill, gräsmatta, en bergsknalle som blir varm i solen, egen fisk, tystnaden, man behöver inte nånstans för att göra nåt, djur (vi såg en groda, ormar, örnar, fiskgjuse, ormvråk, falkar, hökar, grävling), skogen, havet (har vi i och för sig här), roddbåt, bättre månsken osv.
  Problemet när man inte kan få allt är att bestämma vad man ska ge upp.

  Gilla

  1. Jag förstår vad du menar. Det är så behändigt att bo i en stad, det är lättare att hitta på saker et.c., och speciellt under mina tonår var jag ofta trött på att bo på landet och ännu om jag vistas längre tid där så blir jag nog hemskt uttråkad (fast jag inte gör speciellt mycket i Vasa stad heller). Men det har definitivt sin charm. I synnerhet såna dagar då jag inte ens är sugen på att hitta på något speciellt — då underhåller liksom själva naturen en utan att en själv behöver anstränga sig. (Gud så lantfjolligt det där lät! True colors, säkert.)

   Gilla

 2. Hej,
  jag vet inte varifrån jag får det. Men är inte månen kvinnlig, avlägsen, kall och solen manlig, nära, varm.
  Kvinnor menstruerar enligt månen. Hösten är utan tvekan min favorit. Ju mera det blåser desto närmare havet vill jag vara.
  Ja, that´s it.
  Linnéa

  Gilla

  1. Hej! Jo, det har nog jag också hört. Är ganska säker på att i många kulturer förknippas månen med kvinnlighet och solen manlighet, t.ex. om vi kollar på den kinesiska yin och yang så symboliserar yin, den svarta sidan, femininitet och natten och månen (bl.a.) och yang dess motsatser. Intressant hur samma uppfattning tycks existera inom många kulturer.

   Nu blev jag också riktigt sugen på att gå ut till havet någon blåsig kväll. Tror bestämt jag ska försöka mig på något sådant nästa gång det blåser upp till storm! 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s