jeppis pride och sånt

Ditt & datt

Ganska ofta översköljs jag av narcissistångesten och får dåligt samvete för att jag inte bloggar om Seriösa Ämnen nästan alls. Inför exakt vem det är jag drabbas av denna skuldkänsla vette gudarna (old ones and new) men vetskapen att antagligen ingen fäller varken tårar eller humör över min ytliga bloggstil är likväl inget som räddar situationen, om något resulterar det snarare i att jag till på köpet känner mig pinsam-dum och inte bara ytlig-dum. Brukar ibland tänka att jag är så plågsamt självmedveten men det är en sån där sak som ingen någonsin borde beklaga sig över för det är UNIVERSUMS LAG att då är självmedvetenhet en egenskap en definitivt inte besitter, och alla himlar med sina ögon åt en för evigt. I ärlighetens namn är jag nog snarare så osäkert självfixerad så till den mån att jag sjukligt ÄLTAR mig och min egen person och där ser vi — vi är tillbaka på narcissistångesten!

Men tillbaka till bloggandet istället: Till saken hör att jag känner att allt rusar förbi så snabbt. Till sanningen, å andra sidan, hör väl att jag är häpnadsväckande långsam — andra tycks ju hänga med. Jag, å andra sidan, funderar i några dagar på att säga något om Jeppis Pride som kunde fylla ett blogginlägg och inte en tweet, sen låter det swoosh sådär som då ett jetplan flyger förbi och ens huvud vrids automatiskt åt fel håll, åt det håll där ljudet är, inte där planet är som ju välkänt vid det skedet redan är långt förbi och du, din stackars snigelhjärna, hann inte alls med. (IT WENT OVER YOUR HEAD, kan vi skoja idiomatiskt och bokstavligt i den metaforen.) Och då har de flesta övergått till att prata om t.ex. hijabuppropet. Eller Ryssland. Eller Syrien. Eller Bradley Manning. Eller vad/vem som helst annat.

Samtidigt så känns det ofta poänglöst att blogga om saker en inte har något produktivt att tillföra. Jag hamnade däremot in i en evighetslång diskussion om Jeppis Pride på FB som jag tänkte att jag kunde copy&pastea lite grejs från men hela tråden har sedermera raderats. Jag stöder förstås Jeppis Pride och hoppas på att delta och önskar att det bidrar till ett mera öppensinnat samhälle — singlar inte ut Jakobstad som motsatsen, tvärtom tror jag, fullkomligt generaliserande från min åskådarbalkong, att alla städer och orter i Finland skulle gynnas av ökad medmänsklig välvilja. Tror detta kan vara en universell regel, faktiskt.

jeppisregnbaage

Jag tweetade om detta innan och fast jag inte ännu har något produktivt att tillägga så tycker jag ändå att det tåls att upprepas (och utvecklas och genomgås gång på gång på gång på gång och att det egentligen är viktigt att det är precis det som görs också, som alltid när det handlar om att upprätthålla och/eller etablera mänskliga rättigheter), i.o.m. att en del personer har så svårt att förstå detta: Vi uppfostrar nya generationer. Andras ungar är alltid någons barn. Och att vägra acceptera harmlösa olikheter är så satans korkat. Samtidigt som det var mycket skriverier om Jeppis Pride så var det terminstart för grundskolorna i Finland och som vanligt var mobbning på tapeten. ”Vi måste motverka mobbning!” ropade många vuxna, speciellt de med barn i skolåldern, och så gott som alla övriga vuxna och många barn var även de överens om den saken. Det vore fint om mobbningen fick ett slut, såklart.

Samtidigt, i ett annat hörn av verkligheten, säger vuxna individer saker som ”Hör inte hemma i en idyll” följt av ”Förstår de inte att folk med en moralisk kompass tar illa vid sig?” (jag har ännu en dålig nyhet åt dig: din kompass är trasig), eller ”I bibeln står det tydligt man och kvinna och inte kvinna o kvinna eller man o man.. Och när den här pride kommer då ska mina barn inte vara i stan”, och ”Normala mänskor springer inte och strippar på gator och torg” (”””Normala”””), eller varför inte det utomordentligt trollstinkande (som jag dessvärre tror att likväl kan vara någon patetisk liten missnöjd amöbalorts riktiga åsikt): ”Homosexualitet borde förbjudas här i landet som i Ryssland!. Ryssland är en föredöme i vårt land om homosexualitet”. Och så vidare.

Ja, hur var det nu med den där mobbningen? Vad var det vi skulle göra med den?

Ifall nån missat kopplingen jag syftar på (förvisso inte något jag tror att nån av de som brukar läsa den här bloggen, främst de jag känner, skulle missa) så är den alltså denna: Mobbning & pridefestival tycks vara på allas läppar — men inte konstigt att mobbning förekommer bland barn då olikheter bemöts så avogt av vuxna.

Tänker att egentligen är ekvationen mycket enkel. Endera så väljer jag att vara en mobbare, eller så väljer jag att inte vara en utomordentligt avskyvärd person. Tänker också att även valet är mycket enkelt.

I övrigt så ska ju alltså Jeppis Pride diskuteras på Obs debatt ikväll, kl 19:55 finsk tid. (Min kompis Ellen som varit med och dragit igång paraden kommer dessvärre inte vara där, men jag är mycket stolt över henne och vill därför inte missa chansen att skryta med vår vänskap så det är vad jag klämmer in här, och om det nu är så att det belönar mig lite extra street creds, so be it!)

Jag hade fler tankar men de försvann. Det ska också tilläggas, angående bloggandet, att vetenskapliga undersökningar har visat att jag i princip inte kan fungera i ett rum där någon samexisterar, åtminstone inte om dessa individer på något vis uppmärksammar mig om antydningar till att mänsklig existens utöver min egen finns till i samma rum. Att koncentrera mig på att tänka när Jim sitter mitt emot mig och frenetiskt skjuter bad guys genom att klicka på ALLA KNAPPAR på både tangentbord och mus i en oändlig cykel som i genomsnitt varar 0,7 sekunder per varv, är omöjligt. Jag är oftast också överjävligt trött också, för trött för att lyckas producera en sammanhängande tanke, men idag försov jag mig en timme så YAY FÖR DIG, SNIGELHJÄRNAN! Har förresten förflyttat mig till soffan, kamouflerar Jims klickljud med kanalen Indie Classics på tvn, ska snart byta över till Yle Fem, och det tycker jag ni ska med! På Twitter är det hashtaggen #yleobs som gäller. Förstår inte ännu riktigt vad det finns att ”debatteras”, liksom, kan inte komma på ett enda sakligt, konkret motargument motståndarsidan kunde tänkas komma med, men det visar sig kanske!

6 reaktioner på ”jeppis pride och sånt

 1. Intressant. Min narcissism uttrycks i det motsatta som du beskriver. Alltså genom att jag funderar på om jag är för analytisk och seriös på min blogg. Så försöker jag slänga in nåt mer ytligt men känner inte att jag riktigt har koll på vad som är relevant att skriva då…

  Men det här med att vara sen i svängarna. Jag kände mig alltid så när jag pluggade. Vi läste tung litteratur som skulle diskuteras 1-2 gånger i veckan på ett seminarium. Jag hann fan aldrig tänka klart och satt mest och lyssnade. Lärde mig massor förstås men ändå störande att känna att man var steget efter. Men. I efterhand har jag tänkt att jag nog inte var det. Det handlade nog mest om att jag inte vågade testa mina analyser och tolkningar öppet i en grupp av människor som verkade så smarta och med en universitetslärare.

  Så skriv på tycker jag. Även när du känner att du är sent ute. Det spelar ju ingen roll att en är lite sen och egentligen tror jag inte att du är det.

  Jeppis Pride hoppas jag få vara med och uppleva. Det behövs ju sannerligen!

  Gilla

  1. Låter bekant den varianten med! Har erfarit den då jag skrivit om mera seriösa saker en tid, men såna perioder är alltså rätt sällsynta för min del, hehe. Lustigt att det fortsättningsvis ska vara så knepigt att blogga ”på rätt sätt” fast det inte finns något fel.

   Äsch ja! Du har förstås rätt, egentligen spelar det inte nån roll om en är sent ute eller om det ens finns nån sanning i den känslan, men det känns ibland larvigt att ta upp ”gamla” ämnen. Det känns ofta för mig som nån slags oskriven social regel, lite som att vi inte sätter oss bredvid en främmande människa på bussen om det finns andra platser lediga. (Igen, spelar roll, men du fattar!) Blir väldigt förundrad över hur snabbt bloggosfären kan röra på sig ibland, begriper inte hur folk hinner! Men så är det ganska skönt också att inte ens försöka paxa framsätet och istället bara luta sig tillbaka i baksätet och se vart det för en. Precis som du säger så tror jag också att det kan lära en massor. Tänker att t.ex. Jeppis Pride-motståndarna gärna skulle få testa på den metoden. 😉

   Gilla

   1. Nä alltså jag vet inte heller hur folk hinner med att läsa, tänka, tycka och skriva så fort. Men kanske är det så att om man tittar till varje enskild blogg så hinner inte alla med allt. Däremot så får man den känslan när man surfar runt mellan bloggar. Hjärnan liksom klumpar ihop alla bloggar och så jämför man sig med allihop.

    Pridemotståndarna i baksätet vore väldigt skönt.

    PS försökte svara här redan igår eller så men icke-robot-bevis-frågan vägrade ge mig rätt trots att jag ju nog kan räkna ut 3+1 och sånt.

    Gilla

   2. Ojdå, tack för att du berättade! Ska undersöka vad det är för fel på antispamskyddet. Hade fått närmare tretusen spamkommentarer här under loppet av max en vecka så jag tänkte det var bäst att fixa nån slags säkerhetsetapp, men det är ju dumt om det inte låter riktiga människor kommentera.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s