valerie a týden divu, 1970

Färd & fest

Jag har tittat på Tjeckoslovakiska Valerie and Her Week of Wonders och jag måste erkänna att jag inte direkt fattade mycket av vad som hände, hur det hände, och oftast inte heller varför. Trots det var den fascinerande, fullspäckad med symbolik och mystik och med bl.a. religion och sexualitet som huvudteman. Kan inte avgöra om det mesta ens var vaken verklighet eller skildringen av en dröm — huvudpersonen Valerie somnar ofta i filmen men jag vet inte om det bara är tänkt att markera att vi härnäst ser en ny dag, eller om något annat.

valerie_001

Ett exempel på ofta återkommande symbolik är vita blommor, som då traditionellt symboliserar oskuld och renhet. I början av filmen tar Valerie ett bad omgiven av prästkragar och senare när hon går hem får hon sin första mens och märker att blodet droppar på prästkragarna — symboliken i det ni! Hon plockar en av dem och går hem, till sitt vita, rena (& obesudlade) flickrum, och somnar med den i sin hand. Blod spelar också en viktig roll i filmen, redan första mensen i sig och vad den symboliserar (steget in i vuxenlivet) men det är inte bara mensblod som är avgörande utan även blod i sig, d.v.s. livet. Ännu angående de vita blommorna, så påminner de även om att de vitklädda oskulderna ännu är ”oplockade”. Det är mycket sånt i filmen, tror det skulle gå att hitta massor av detaljer att försöka tolka och tyda om en så ville.

Språket som pratas är tjeckiska, men den innehåller ytterst lite dialog. En ska nog kanske inte se den som en underhållningsfilm, utan snarare konstfilm. Tror det är större chans att uppskatta den här filmen om en gillar och intresseras av sånt. Framför allt är den också väldigt estetiskt tilltalande. Skitsnygg, tycker jag. Czech(oslovakia) it out:

Tips: den finns att skådas på Vimeo med engelska undertexter.

Varning för spoiler här (känns ju lite korkat att utfärda spoilervarning på en 43 år gammal film, men hellre en varning för mycket än för lite ändå): Jag tänker att naturen symboliserar vildhet och otämjdhet, (well duh,) i synnerhet sexuell sådan då; där lever människorna borta från kyrkan och fria från restriktioner. I slutet av filmen står Valeries säng inte längre i sitt vita rena flickrum och jag tänker att det betyder att Valerie är inte längre ett barn, lika som hon berättar åt sin mormor när hon fått sin mens, men efter sin undervecka är det inte längre något hon bara säger utan det är något hon också känner. Funderar om inte hela filmen går ut på just det, och att allt som händer förutom första mensen är en (mar)dröm och Valeries undermedvetna sätt att processera sin utveckling från flicka till kvinna med all tillhörande rädsla, förhoppning, tabu, lust och allt vad annat. Ja, jag vet inte. Ska gå och läsa vad IMDb tycker.

2 reaktioner på ”valerie a týden divu, 1970

    1. Det var en scen där i filmen som påminde mig om dig & en performance du gjorde med Achtung Fittor, faktiskt! Det var ett mycket stökigt långbord och en brud. Hehe. Hoppas du gillar den!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s