dirty girls, 1996

Ditt & datt

Se den här fina dokumentärfilmen om ni inte redan gjort det, den är 18 minuter lång och efteråt kan ni om ni vill läsa ett par intervjuer, med Michael som gjorde filmen och Amber som är en av stjärnorna i den (och i, ni vet, LIVET I ALLMÄNHET), på sickchirpse.com/dirty-girls. En annan intervju med Amber plus hennes inspirerande syster Harper, (som i filmen är så on point i princip hela tiden,) hittas på vice.com/read/i-talked-to-the-dirty-girls-seventeen-years-later.

Önskar jag hade haft en sån här grupp tjejer att umgås med och lära mig ett och annat i mina tonår. Önskar jag hade gjort zines! Önskar jag hade känt till vad feminism och riot grrrl verkligen innebar. Jag var också en ”freak” i högstadiet, men gudars skymning jag var SÅ inte ens i närheten av att vara sådär cool, klipsk och sansad.

I synnerhet intressant var det att se de andra tonåringarnas reaktioner på the dirty girls zine, och hur fruktansvärt hotade de kände sig av det; zinet kan lätt symbolisera vad som helst som är annorlunda, ifrågasättande och kritiserande av och jämfört med samhällets normer. Jag antar att det blev extra tydligt i.o.m. att personerna var så unga och inte lika starkt kände av det där behovet att Vara Vuxna Sansade Individer så som de flesta gör när de blir lite äldre, och så som det också poängteras i den där ena intervjun jag länkade till så var förstås även skolkamraterna tonåringar och försökte även de klura ut sig själva då på den tiden. Ändå känner man igen de där reaktionerna även i vuxna människor, såklart. Den där hetsen att förlöjliga och ta något — ursäkta klyschan — riktigt och göra narr av det tills det blir ett skämt, att tillsammans skratta åt det. Det där flockbeteendet, och tryggheten i att befinna sig i majoriteten. Det att direkt försöka oskadliggöra och avväpna nya idéer utan att ens veta varför man gör så.

Mest roande i zinekritiken var tjejen som sittande på marken bläddrar igenom zinet, och jag får liksom känslan av att hon egentligen är lite imponerad och i hemlighet har lust att sluka varje sida av det, men eftersom hon är äldre och ska visa sig i överläge så sätter hon på ett krasst fejkat kulturexpertstonläge och säger ”It’s like, not — it’s nothing new”, och strax efteråt när hon inte heller har något nytt att komma med, upprepar hon ”it is like, it’s nothing new”. (Haha!) Då panerar kameran uppåt till hennes kompis som håller på och avbryter med orden ”[…] it’s not creative at all…”, under tiden hon stirrar ner mot zinet, ”it’s like… like…”, fortsätter hon långsamt, planlöst och poänglöst med brist på något kreativt att säga själv, då en tredje kompis utbrister ”God they’re thirteen years old!”. Sen över till en kille som är cool på riktigt, en som är öppet imponerad. ”I said I think it’s brilliant”, säger han åt kameran med beundran i rösten och vänder sig tillbaka till zinet, ”this is absolutely wonderful, it’s like this marxist critique of the world”. Den tredje kompisen av tjejerna i klippet innan undrar roat ”How can that be marxist critique of the world?”, och killen harklar sig och letar reda på en mening ”Ahem, aah, ‘because I truly believe that capitalism is the most evil force in the world’ — that’s a perfect statement right there”.

Något annat ganska talande i filmen tyckte jag att var de olika förklaringarna som ges på varför the dirty girls är som de är; att de kommer inte från goda hemförhållanden, att de såklart har psykiska problem, att de rebellerar bara för att rebellera, et.c., men ingen av de här ”förklaringarna” förklarar ju ens något om the dirty girls. Ingen av personerna verkar ha pratat med the dirty girls, de kan i alla fall inte ha lyssnat speciellt noggrant. The dirty girls försöker uttrycka ett budskap men allt folk fokuserar på är utseende och rykten. Ingen av de där förklaringarna säger ”Därför kan det omöjligtvis ligga något i det the dirty girls säger”, för det finns ingen sån förklaring. Ingen har ett konkret argument mot deras åsikter och vad de står för, de som är emot parerar genom att avleda. Tyckte faktiskt att det var skönt att se det så klart och tydligt. Ännu skönare var det att se att the dirty girls är fullt medvetna om det här, och att de tar det med ro, att de vet att det säger ingenting om dem utan bara om de andra. Coola tjejer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s