så blev det den åttonde mars då

Tycke & tanke

Att bli gratulerad på kvinnodagen (direkt eller indirekt via ”Grattis kvinnor!”-hälsningar på diverse sociala medier) känns ganska, ja, vad ska man säga, nästan förolämpande. Jag är övertygad om att folk menar väl, men det kunde lika bra vara en form av sarkastiskt översitteri. Kvinnodagen är inte en dag vi firar. Kvinnodagen finns för att påminna oss om ojämställdhet, vilket alltså inte är ett glättigt ämne till skillnad från t.ex. födelsedagar eller lottovinster.

Som kvinna är det inte så att jag ens vill ha en kvinnodag. Tvärtom vill jag gärna att vi inte ska behöva ha en, det är liksom det som är hela grejen, men meningen med kvinnodagen missförstås ofta. Jag vill inte ha en dag om året då män uppskattar mig lite extra för att jag är kvinna, jag vill ha 365 dagar om året då alla män(niskor) respekterar mig och behandlar mig som en gelike för att jag är människa. Skottåren vill jag ha 366, men jag kunde eventuellt gå med på att var fjärde år har vi istället en dag då vi absolut måste minnas hur det såg ut förr (nu, och innan nu) i avskräckande syfte, och den kvällen måste vi berätta godnattsagor åt alla våra söner och döttrar om hur orättvis världen har varit och hur viktigt det är att man inte låter den bli så igen, och strax innan läggdags den kvällen jublar vi allihopa och säger ”Grattis oss! Hurra att vi kom ifrån det där!”.

Och nästa dag och alla andra dagar när jag stiger upp får jag ta på mig en kort kjol utan att någon säger att jag ser ut som en slampa, jag får ta ett par drinkar på kvällen utan att någon tolkar det som en inbjudan till att tafsa på mig, jag får uttrycka mina generella åsikter utan att någon hävdar att de hänger ihop med vaginala besvär, jag får åka till jobbet utan att någon tycker att det gör mig till en dålig mor, jag får stanna hemma med barnen utan att någon stämplar mig som gammaldags, jag får utöva hårdhänta sporter utan att någon kallar mig ”pojkflicka”, jag får sminka mig utan att någon tycker att det gör mig tillgjord, jag får bli arg utan att någon säger att det måste bero på att jag har mens, jag får uttrycka frustration utan att någon kallar mig ”bitterfitta”, jag får kritisera något utan att någon hånar mig för att jag ”såklart bara är avundsjuk”, jag får vara saklig och professionell i mitt arbete på samma sätt som män är utan att någon skitsnackar att jag är en bitch, jag får göra samma jobb som en man utan att någon tycker att mitt jobb är värt mindre pengar än en mans, och så vidare. Jag får göra vad fan jag vill så länge jag inte är elak och skadar eller sårar någon annan, och det får alla andra också. Och skulle något av det här hända… så skulle alla andra vara helt eniga om att nej, det är inte rättvist. Att sexism, bland mycket annat, och i synnerhet inte sexism i den absurt höga och ojämna grad den finns, inte hör hemma i ett jämlikt samhälle. Att det att tolerera och ursäkta sådant beteende, så ser inte rättvisa ut. Men nu finns den sexismen, ojämlikheten och orättvisan här. Nu knypplar massor av människor ihop ursäkter för sådant hela tiden.

Och därför firar vi inte kvinnodagen. Vi sörjer den. Gratulationer undanbedes.

22 reaktioner på ”så blev det den åttonde mars då

 1. Det där var nog så väldigt bra skrivet måste jag säga! Har funderat själv i liknande banor, och nästan nästan blivit lite irriterad när folk har önskat mig grattis…

  Gilla

  1. Tack så mycket! Jag minns att din pojkvän förklarade internationella kvinnodagen åt nån på FB ifjol, minns inte alls sammanhanget men du kan efterskotts-peppa honom från mig. 🙂

   Gilla

  1. Vet inte… ”starka bilder”? Fast det säger man väl om bilds med mycket blod och sånt. Gripande? Fast då låter det automatiskt tragiskt. Hmm, kanske kraftfull är det bästa adjektivet!

   Gilla

 2. Håller med till fullt. Jag gjorde ett mini inlägg om kvinnodagen, en lite påminnelse hur jag ser på denna ”ädla” dag. Vet inte om jag lyckades.

  Gilla

 3. Ja! Alltså har gått omkring och varit extra förbannad de senaste dagarna efter att siffrorna som visar att 47 procent av kvinnorna i Finland varit utsatta för våld. Och ju mera rosor och trosor som har plockats fram ”kvinnodagen till ära” desto argare har jag blivit. På jobbet försökte jag påpeka att vi måste göra något om våld mot kvinnor ”för kvinnodagen handlar om annat än rosor och choklad”. Lyckades i alla fall få igenom att vi ska försöka göra något inom en snar framtid om vi lyckas göra något med en lokal koppling. Tydligen finns det t.ex. inga skyddshem för kvinnor i vårt område (!!!) och de som är engagerade i dylika frågor har varit svåra att få några kommentarer av. Helt galet det också om man jämför med de aktivister som finns i Jakobstadstrakten och som har hand om skyddshemmet där.

  Gilla

  1. Yeah!! Heja! Och WHAT det är ju helt galet det där med skyddshem. Hoppas det åtgärdas snart, tycker det definitivt är ett ämne värt att uppmärksammas i tidningen. Jag har klarat mig ganska bra undan alla ”till henne”-reklamer då jag inte prenumererar på någon dagstidning och kör Adblock i bläddraren, men fan, det räcker att veta att de förekommer för att bli trött. U g h .

   Gilla

 4. Alltså jag höll på att krackelera av ilska inombords då svaret på frågan ”Vad ska vi göra för grej på kvinnodagen?” var ”Vi har ju den där bh-grejen”. En iofs helt bra artikel, men med tanke på varför kvinnodagen existerar så känns det ändå jävligt tramsigt att lägga krutet på en sådan sak.

  Gilla

  1. Haha jo för det är precis DEN ojämställdheten kvinnodagen syftar på — stödfördelningen mellan axelband och ryggband! ◔ᴗ◔ Höhö. Letade upp artikeln och håller med om att den var bra, men ja, EH OKEJ. Fast det kan vara jäääkligt vansinnesdrivande störande med illasittande behår ibland, så hör det egentligen ändå till mina minsta ”kvinnoproblem”, menmen…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s