”det borde du klara av att stå för”, sa den anonyme hypokriten

Ditt & datt

Ursäkta nu om ni tycker att det här ämnet börjar vara rejält gammalt, men det är ännu några vissa kommentarer som etsat fast sig i min hjärna och där har de suttit i nån vecka nu. Den mest återkommande av dem var något i stil med att man (jag) måste vara ”beredd att ta det”, där ”det” syftar på det som sades på radio X3M, och att det är jag ”uppenbarligen inte”. Ursäkta? Jag har inte gjort annat än ”tagit det”! Jag har inte jagat X3M med fackla och högaffel — tvärtom har jag, beklagligt nog, hållit mig tillbaka och väntat på att övrigt internetgräl ska dö ut innan jag säger något om det, utav rädsla för att av fler stämplas som en argbigga som bara härjar om allt och vad som helst. Jag hade, m.a.o., fegat ur. Istället har andra tagit upp den debatten och det ämnet, och det är jag obeskrivligt tacksam för. Jag har sagt mina åsikter om någon frågat, men jag har inte självmant ställt mig i ett hörn av internet och skrikit i min e-megafon. Inte för att det spelar nån roll, och inte för att jag inte tycker att jag inte skulle ha haft den rätten ens (!), men jag blir så sjukt frustrerad på folk som bara antar en massa saker. Såg nyligen att en gammal bekant till mig uttryckt sig i nån kommentarstråd ungefär såhär: ”Vet inte vad det handlar om för jag har inte läst men löjligt är det” — igen, ursäkta? Suck. Klart att alla får ha sin åsikt men jösses, gör lite research först va innan ni bestämmer er för en.

I samma tråd skrev denna gamla bekanta också att hon tycker att kvinnor ska vara hemmafruar. Sen hade någon svarat att jag antagligen skulle skälla ut henne för den åsikten, eftersom jag är en sådan som självklart tycker att alla kvinnor ska jobba hela tiden och satsa på karriären och att stanna hemma som kvinna förtrycker andra kvinnor, och så vidare. Öh, nä. Det tycker jag inte. Jag tycker att alla kvinnor ska få välja själva, det gör de flesta feminister förresten, men det mest skeva i den där diskussionen var inte att någon (IGEN för TUSENDE gången) antagit något om mig helt dragit ur tomma intet, utan den saken att: En person säger att hon tycker att alla kvinnor ska stanna hemma. Det tycker alla låter vettigt och rättvist. Föreställ er här att jag faktiskt skulle tycka att alla kvinnor inte ska stanna hemma. Båda två gör vi oss då i så fall skyldiga till att tycka att kvinnans plats i samhället är ett visst område och ingen annanstans. På vilket sätt skulle min föreställda åsikt vara ”värre” än den andra personens? Hej, hypokrisi.

Är också så trött på det här att prata om ”kvinnor” som grupp, precis som att vi hade ett kollektivt medvetande och som att individer inte finns. Vi ska göra si och vi ska inte göra så. Män utsätts förstås också för det här, t.ex. i den otäckt populära åsikten att ”alla män ska göra militärtjänst, annars är man ingen riktig karl” (hatar det), för att inte tala om alla minoritetsgrupper. Är vi inte alla sabla trötta på sånt? Ändå, allt sådant är vi tvungna att ta, mer eller mindre. Vi lever i en demokrati och folk har rätt till sina åsikter — även om det är inte alls är okej att tycka att en grupp människor borde vara på ett visst sätt. Men vad ska man göra, liksom? Man kan inte tvinga nån att ändra åsikt. Ändå, paradoxalt nog tycker jag ju själv att den gruppen människor med åsikter om andra grupper i sin tur kunde ändra åsikt. Har svårt att tro dock att en ”utskällning” i en kommentarstråd skulle reda upp något. Har svårt att tro att ens några vänliga frågeställningar skulle fixa det. Och har folk bestämt sig i blindo på flit så har jag ingen lust att försöka agera ledhund.

Något som jag själv känner att saboterade min mening ganska gravt var vissa medier (jodå, bl.a. radiokanalen ifråga förstås) — de skildrade hela grejen som ursinnig personlig kritik riktad mot den framförande artisten och det resulterade i en hel del smutskastning åt flera håll och att folk struntade i att sätta sig in i det eftersom jag ju bara var en ”rasande feminst” som inte förtjänar att tas på allvar. Min mening var aldrig att peka ut någon bov i dramat, bara att framföra ett missnöje med att vissa tendenser försiggår i samhället eftersom att vi som samhälle accepterar det. Därför tycker jag det är förbannat trist att ingen av låtskrivarna (så vitt jag vet) har kommenterat den aspekten, utan bara hållit sig till att säga att låttexten inte är menad att tas på allvar — vilket inte egentligen säger något alls. Och samtidigt som de får axla kritik så får jag det med, vi har liksom inget annat val än att ”ta det”. På samma sätt som jag tycker att de är illa tvungna att ansvara för vad de sätter ut i världen så är jag det med, sist och slutligen, fast våra situationer och i synnerhet vårt inflytande ser ofantligt annorlunda ut. Jag känner ofta att jag trots det varit tvungen att ansvara mer för det jag sagt, på det viset att jag varit tvungen att förklara mig om och om igen — se originalinlägg t.ex. där jag upprepar mig tusen gånger i kommentarerna. Och det kan jag gå med på, det kan jag ta, även om det förstås lett till viss frustration nu som då. Men personangrepp, hån och prat om ens könsorgan… Det är fan inte okej. Sånt hör inte hemma i kategorin ”Saker man måste vara beredd att ta”, och att folk anser att någon ”överdriver” som reagerar på och mot sådant… ja, kanske de människorna också skulle kunna lära sig att ”ta det” att alla inte tycker, värderar, känner och är som de?

6 reaktioner på ””det borde du klara av att stå för”, sa den anonyme hypokriten

 1. Men nu är det så att du har alldeles rätt. Hoppas du inte längre behöver känna tvånget att förklara dig fler gånger. Så behöver jag inte heller känna tvången att kommentera att du har rätt. 🙂

  Gilla

  1. Känn inget tvång! Om det krisar kan jag börja skriva de här inläggen i dina kommentarer istället, ha ha. Kul va? Och återigen tack hördu, jag tycker det är ganska gulligt att du stöttar och känner att du borde stötta fast du förstås absolut inte har någon skyldighet what-so-ever. Det uppskattas!

   Gilla

 2. Mycket av det du och många andra fått stå ut med ser jag som en bekräftelse på min teori om att det i dagens samhälle är inne att vara dum. Allt som är intelligent förringas och förnedras och skjuts undan. Intelligent humor lockar inte folk till skratt längre eftersom man måste använda huvudet för att förstå poängen. I stället vill majoriteten bara ha ”kiss- och bajshumor” och andra typer av vulgärhumor. Intelligent kritik emottas heller inte speciellt positivt, som du ju tyvärr fått uppleva en hel del av på sistone. Istället använder man sig av personangrepp och andra mobbningsmetoder när man vill kritisera något man inte gillar. Hur ska vi någonsin bli kvitt mobbning i skolor och på arbetsplatser när den stora majoriteten idag verkar tycka att det är helt legitimt att mobba alla som vågar ge uttryck för en åsikt som ikke är helt mainstream? Hur ska vi igen lära folk att tänka före de öppnar munnen eller rör vid tangentbordet? Varför är det så svårt för många att sätta sig själv in i motpartens situation före man börjar spy galla över motparten?

  Gilla

  1. Ha ha, ja, det kanske ligger något i det du säger. Tror inte att folk är ”dumma” i betydelsen ”korkade” på flit, men mer att det är väldigt inne att vara oengagerad och oberörd angående det mesta. Slackergenerationen driven till sitt yttersta, liksom. Däremot att de är elak-dumma och överlägsna på flit tycker jag inte att det råder någon tvivlan om. Och där har vi kanske ironigenerationens inflytande som har eskalerat och degenererat. (…? Kanske?) Verkar ofta som att folk tror att om man gör sig lustig på någon annans bekostnad så behöver man inte ha något av riktigt värde att komma med; så länge man är dryg så är man själv automatiskt sååå mycket bättre än den andra personen. Vilket ju är bullshit, förstås, och otroligt barnsligt. Uppskattar själv en tesked syrlighet nu som då men det är få som lyckas förmedla det på ett intelligent sätt, så istället blir det ju oftast bara en näve med skit nån slänger i en riktning för att verka cool och kul. Det skiter ju oftast på sig (höhö)… men är man redan full med skit så märker man kanske inte av att man slänger en lort i ens eget bakhuvud, jag vet inte.

   Gilla

 3. Hejsan, ville bara passa pa att saga att jag tycker du ar himla cool och fiffig och har skott din del av hela ”debatten” sa javla exemplariskt – och sakligt. Imponerande! Och som Basse sa hjalper det forstas att ha ratt. Hehe.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s