några tankar

Ditt & datt

Är ännu tämligen ofokuserad efter helgens drevpaus och jag har massor med diffusa tankar som bara glidit förbi någonstans i bakhuvudet. Borde kolla debatten en gång till och läsa lördagens Hbl-artikeligen. Det senare är första gången redaktören i fråga har offentligt blivit nämnd vid namn, tror jag? Jag har inte själv velat hänga ut någon men jag har tyckt att det varit jäkligt skevt att jag som ”offer” i kaktus-uttalandet har nämnts vid namn gång på gång, men inte den andra parten. Sen angående den där s.k. ursäkten (inte från redaktören, alltså, utan den från kanalen) så stör det mig att man endast ursäktat det grova uttalandet. Att någon ett flertal gånger under en sändning tar upp en debatt som hen inte ens har satt sig in i och varje gång diskuterar den lika hånfullt och avfärdande är väl redan makalöst illa och fruktansvärt oproffsigt det med. Sen å andra sidan vet jag inte om en till ”Det var såklart inte meningen”-undskyllning från ledningen är något jag är intresserad av.

Har också kunnat konstatera att jag avskyr benämningen ”kaktusgate”. Måste det vara en semi-skämtsam benämning på det bara för att illustrera hur dråpligt det var? För nej, det var inte lustigt. Att använda en sån benämning på det är ganska opassande, kan jag tycka.

Sen också på tal om att inte tas på allvar — jag vet inte varifrån allihopa har tagit det här att jag ska ha blivit kränkt. Det har jag aldrig sagt. Jag blev arg, ledsen och jäkligt skärrad. Så mycket att jag började må fysiskt illa. Kanske är det att vara kränkt men tydligen får man inte vara kränkt om man inte vill förlöjligas ännu mer. Schysst.

P.S. Skulle kunna skriva om den där ”feministvisan” också men fan alltså det är under min värdighet… och ork, också. Ärligt talat tycker jag den visan i sig själv är under allas värdighet, så nu vet ni det.

8 reaktioner på ”några tankar

 1. läste din blogg första gången igår men kommenterade inget av någon orsak. men måste säga ändå nu att dina texter är något av det bästa jag läst på länge 🙂 du verkar så otroligt klok och cool, tror jag kan lära mig mycket av att börja följa. känns att det är så sällan man hittar bloggar med kloka och genomtänkta texter. glad tisdag 🙂

  Gilla

  1. Alltså wow! Den här kommentaren var så bisarrt fin att jag blev helt paff och kunde inte komma på något svar som kändes tillräckligt värdig den, så jag tänkte att jag skulle fundera ut något som var det. Men det kommer jag nog aldrig göra! Så nu säger jag bara tack på ett alldeles för klantigt sätt! Är ännu helt förbluffad och JÄTTEJÄTTEGLAD över hur snäll & fin din kommentar (och du!) är! :’) TACK!

   Gilla

 2. Håller med dig om att det var lustigt att det var så himla hyschpysch om vilken radioredaktör det är frågan om. Igen, snedvriden maktposition. Sen tycker jag att Kjell också borde ha bett om ursäkt offentligt eftersom nu allt det andra också skedde i offentligheten, men man ska väl inte haka upp sig på detaljer. Vara tacksam för det man får istället 😉

  Gilla

  1. Tyckte det jag med, blev t.o.m. förvånad när han nämndes vid namn och syntes på bild till på köpet i den där Hbl-artikeln. Som att jahaja, det VAR inget att smussla med ändå? (Ibland tänker man ju att man bara inte är insatt i hur sånt där ska fungera.)

   Haha ja, du har så rätt, jag menar, tänk på de stackars svältande barnen i Afrika och allt det där… 😉 Nånä, nog ska man väl vara tacksam för det man får också. Men ageranden > ord. Och ord man MENAR > ord man säger. O.s.v. Beror liksom lite på om man faktiskt får nåt eller om nån bara vill ge intrycket av att de givit nåt — det är ännu tämligen oklart för min del.

   Gilla

 3. Försöker skriva något kort som sammanfattar mina tankar just nu angående detta men lyckas inte. Men hej iaf. Så himla bra att den här diskussionen kring Extrem och sexismen är igång. Jag har väntat! Så himla bra att du skriver och delger dina tankar! Tack!
  20.02.13 20:14

  Gilla

  1. Hej! Och nej DU ska ha tack ju! Ditt inlägg om vardagsengagemanget var så otroligt lättande & peppande att snubbla över. Önskar jag hade sett det tidigare, önskar flera hade sett det tidigare! Har för länge sen bara gjort sådär som man jantelagskyldigt gör; slutat lyssna på kanalen för att man inte gillar det de säger på den. Skitdumt. Man ska ju ge feedback så som du gjorde, även om man förstås helst skulle önska att mottagaren skulle kunna ta det till sig över huvud taget också…

   Gilla

 4. Hej Linnea! Respekterar att du tycker att det är under din värdighet att diskutera Märren fri, men om du till äventyrs skulle vilja läsa min version av det hela har jag skrivit ner den i kommentarsfältet till denna artikel. http://svenska.yle.fi/artikel/2013/02/12/eva-och-johan-kommenterar-esc-fran-malmo Jag förstår att du säkert är trött på diffusa förklaringar och ursäkter vid det här laget, men jag vill ändå ha detta sagt: Vår film var absolut inte avsedd som ett hån av dig! Om du uppfattade den som ett sådant är jag innerligt ledsen. Tycker att det är trist att du har fått stå som ensamt namngivet offer i en härva som berörde flera människor. Du har dessutom fått stå ut med vidriga påhopp. Om jag oavsiktligt gjorde mig skyldig till ett av påhoppen ber jag dig så mycket om ursäkt. Önskar dig en fin vår!

  Gilla

  1. Hej Eva! Tack för din kommentar. Nu känner jag att jag vill förklara lite vad jag menade då du gjort det, rätt ska vara rätt. Jag har läst kommentarerna på artikeln du länkade till och jag förstår att ”Märren fri” kan ha varit ett oskyldigt försök till att lätta upp stämningen, men jag tycker inte att det är helt okej att någon annan tar det steget — det är också ett exempel på härskarteknik (avsiktligt eller ej!), att skämta bort diskussioner å andras vägnar. Frågar du mig är det tyvärr aldrig fullt oskyldigt att skämta bort de ”upprördas”/”engagerades” (i brist på bättre ord) åsikter, jag menar, det är ju ändå ett ställningstagande som sprider en viss inställning, trots avsikten.

   Jag förstår också att det säkert inte var på flit att driva med feminism men likväl så tyckte jag att låttexten & era utstyrslar gjorde det. Du nämnde andra exempel på vad ni ville driva med men personligen tyckte jag att stylingen t.ex. utan tvekan endast spelade vidare på feminist-stereotypen — att man är ”ful” och ”tråkig”. Absolut inte sexig i alla fall, till skillnad från originallåtens framförande artist. Nu minns jag inte texten till den alternativa lyriken ordagrannt men då jag hörde låten reagerade jag på att även den befäste andra negativa feministstereotyper, samt till stor del verkade driva med rörelsen överlag. Tyckte hela alltihopa var väldigt beklagligt. ”Märren fri” signalerade på flera vis att debatten inte var något att ta på allvar — säkert inte avsiktligt, men sen var det också precis sådant jag pratade om i mitt första inlägg angående ”Marry Me”; att musik alltid har ett budskap, och att det besvärar mig att så få tycks reflektera över vad det budskapet månne ska vara. Därav min krassa trötthet här i inlägget.

   Uppskattar dock din kommentar. Tack för den och för klargörandet förstås. Ha en fin vår du med!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s