suveräna saker idag

Tycke & tanke

Känns som att något hände idag. Saker och ting nådde en vändning, och som jag har väntat på den! Så här är några suveräna saker idag:

 • Fredrik Soncks genomgång av Extrema härskartekniker. Hade själv igår börjat fila på ett litet inlägg om hur media har bemött detta ämne, och idag ser jag att Fredrik har hanterat X3Ms del i det så otroligt skarpsynt och träffsäkert som bara är möjligt. Bravo!
 • Heidi Finniläs tankar om Varför är feminister så aggressiva och humorbefriande? och många av kommentarerna! Är naturligtvis väldigt partisk till detta (känner faktiskt som att jag fått nån slags upprättelse) men oavsett skulle jag ändå tycka att det stämde. Om medier vinklar och överdriver ”nyheter” så är det lätt att man går på det. Och det gör de, ibland (kanske ofta). Även välansedda sådana. Ska själv försöka se till att tänka på det.
 • Annas talande återgivning av Vardagsengagemanget, lägg framför allt märke till just engagemanget och sen bristen på det. (Den observante som hängt med en tid här på min blogg märker kanske också att en del av responsen till Annas meddelande var nästan identisk som responsen jag fick som kommentar på ett inlägg — 1,5 år senare.) I vanliga fall skulle det här befinna sig på en ”Usla saker idag”-lista, men jag blir förstås glad att jag inte är den enda som är trött på vissa saker som kontinuerligt tillåts på den kanalen.
 • Sist och slutligen, egentligen en fortsättning på den sista meningen i den senaste punkten: Den gemensamma tanken som just nu i alla fall genomsyrar majoriteten av kommentarerna på Radio X3M beklagar kränkande uttalande — att det ingalunda rör sig om ett ynka fult uttalande utan en generell pågående taskig attityd som tillåtit många snedsteg. Även om tanken blivit uttryckt i väl grova ordalag ett flertal gånger. (Men jag antar att de flesta som kommenterar också lyssnar på X3M, så man blir väl som man umgås?) På ett fullständigt personligt plan, uppskattar jag även att en del ställer sig en aning skeptiskt till ursäkten. Skriver kanske mer om det efter Obs-debatten som ska äga rum på torsdag. (Mellan de två meningarna får man fritt associera, om man så vill.)

Är alltså jätteglad att diskussionen börjar mer och mer komma ifrån frågor som ifall om låttexten var ironisk eller ej (vilket det aldrig ens var frågan om), eller ifall feminismen är onödig eller ej (svar: nej, men mer om det även senare), ifall att feministerna har rasat eller ej (personligen skulle det vara mot mediernas inkompetens i så fall), ifall att jag attackerat någon personligen eller ej (ser man inte skillnad på sak och person kan det vara svårt att hänga med i den här diskussionen), och så vidare. Det har blivit oändligt många sidospår. Motreaktionerna tycker jag säger betydligt mer om samhället än något annat. Sånt tycker jag att definitivt är värt att diskuteras, även om man anser att en analys av ett inslag i populärkulturen är onödig. Så ni som alla uttryckt den åsikten, nu får ni snart börja engagera er med andra ordval än ”Orka va sådär”!

10 reaktioner på ”suveräna saker idag

 1. ”Dingdong-gate” ledde mig in på din blogg. Min kommentar nu gäller inte alls det du skriver, eller skrivit, utan textens ombrytning. Snälla, använd inte jämn högermarginal. Texten blir enormt svår att läsa då avståndet mellan orden varierar. Eller är ordavståndet standardiserat på ratata-bloggarna, det verkar som om ordavståndet var två eller tre mellanslag? Hur som helst tycker jag texten blir svårläst

  Gilla

  1. Jag tycker att det ser snyggast ut såhär. Har aldrig själv uppfattat att det skulle bli svårläst, synd att du tycker det. De flesta böcker och tidningsspalter brukar också ha samma textjustering. Vad det gäller ordavståndet så är det lite längre på min blogg, likaså radavståndet. Jag gillar att det är lite luftigare, det tilltalar i alla fall min estetiska smak.

   Gilla

 2. En sån fin samling suveräna saker! Visst har det blivit tydligt att det aldrig var någon debatt om en låt utan mer en massa arga människor som tycker att analys och kritiskt tänkande är skadligt. Och att feminister är missunnsamma idioter förstås men det har vi ju hört förr…

  Gilla

  1. Visst var det! Och ja, du träffar helt mitt i prick (igen) där med vad debatten rört sig kring. Som Peter Forslund poängterade där i kommentarerna till Finniläs artikel, så har ingen kommit med något vettigt motargument ännu mot det jag säger. Främst har argumenten riktats mot saker de själva läst in i min text/eller mot saker de bara förmodat att jag sagt (till stor del p.g.a. av att de inte orkat läsa, verkar det som), eller mot att jag har skrivit den över huvud taget. Så kanske det inte bara är vi feminister som är ”””missunnsamma”””.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s