för mycket, för litet

Tycke & tanke

Det är lätt att säga att man är feminist. Och vill man inte använda den titeln så är det ändå lätt att säga att man är för jämställdhet, för samma sociala rättigheter och för ett jämlikt samhälle. Det är toppen att man säger och tycker så, jag tänker inte gnälla på att det inte räcker till, att folk gör för lite, att man måste kämpa aktivt. Man har all rätt att välja sånt själv.

Men det är konstigt hur många som säger att de är för allt detta ändå stretar emot, när någon annan försöker ta ett steg som är lite större än att säga ”Jag tycker att alla människor är lika mycket värda”. När någon tar upp exempel som berör hur folk behandlas olika, och vad ett av problemen — stort eller litet — i samhället är, och varför det vore viktigt att försöka åtgärda det, då passar många på att vrida på sig obekvämt och en annan del ilsknar till. De ryggar tillbaka och skjuter ifrån sig ämnet direkt. Det här ser man hela tiden.

Nä, nu gick du nog FÖR LÅNGT.
Nä, nu fokuserar du på nåt som är FÖR LITET.
Nä, nu du, nä.

Och jag tänker ungefär: Men skärp er.

12 reaktioner på ”för mycket, för litet

  1. Jag har halvt följt med det där, läste inlägget då det var nypublicerat men orkade bara inte kommentera. Han har läst in saker som jag aldrig sagt i min text, gjort en höna av ett litet fjäderdun et.c. Det skulle ju ha varit lätt att fråga av mig om det är si och så jag menar, men jag antar att det var irrelevant.

   (På tal om det — fattar inte varifrån det här med ”hen” dök upp i det här? Använde inte detta pronomen en gång ens i min text men ändå tycks den populära uppfattningen vara sådan? Mycket märkligt fenomen.)

   Det är trist att folk missförstår, men skönt och helt suveränt att ni är där och förklarar hur det ligger till! 🙂

   Gilla

 1. Ja-a, det där har man varit med om. Den där flackande blicken, vridandet av kroppen av obekvämhet, det där ”jag är för jämställdhet, men det får inte gå för långt…” (wtf?). Å andra sidan försöker jag att respektera att de inte vill och har lust att tala om det. Med det sagt tycker jag inte heller att man heller har rätten att försöka hindra någon att ta ett steg längre, bara för att man inte själv är villig att göra det.

  Gilla

  1. Nej precis! Det är just det jag menar också. Vill man inte diskutera en sak så måste man naturligtvis inte, men jag tycker det är så avigt att folk som ”är på samma sida” ska aktivt jobba emot. Det är lite som att spela i samma hockeylag och när man får pucken så ropar lagkamraten på bänken ”HEPP! Nu ska du ta det jävligt lugnt!”. Äh, dålig jämförelse det där men jaja.

   Gilla

 2. Jag vill dö litegrann inombords när jag följer debatten om feminismens vara eller icke-vara i Sverige. Först har vi familjelivs-hemmafruarna som lever i någon slags 50-talsidyll och inte ens inser vad de väljer bort (självständighet och oberoende). Sedan har vi såklart de vita kränkta männen som läst en tråd på Flashback som hänvisar till någon obskyr forskningsrapport som visar på att kvinnor och män är helt kolossalt olika och att det är hela förklaringen till ojämställdheten mellan kvinnor och män och att den därmed är helt naturlig och inte går att förändra. Jag blir så trött.

  Gilla

  1. Det är så konstigt att sånt ännu debatteras i Sverige, och det känns ärligt talat utmattande för jag vet att vi har en lång väg framför oss ännu i Finland för att ens nå Sveriges allmänna klimat vad det gäller genusfrågor… och sen vidare då. Å andra sidan har väl kampen pågått sen 1700-talet åtminstone redan så vad kunde man förvänta sig? Trött är ordet.

   Gilla

 3. så sant. Att jämställdheten håller på att gå för långt är något av det mest komiska (och tragiska) som folk kommer dragandes nuförtiden. Lite som ”Jag är inte rasist, men..”

  Gilla

  1. Jeps, det där är också något som jag tänkt ta upp, man ser så mycket sånt. ”Jag är inte rasist, men jag vill inte bo granne med en invandrare”. ”Jag har inget emot bögar, så länge de inte skyltar med det”. ”Jag är okej med finlandssvenskar, bara de inte kommer hit och tror att de är nån”. Jo, det är ju jävla lätt att tro att man är öppensinnad och bra så länge hela världen lever efter ens egna absurda regler.

   Gilla

  1. Alltså… om du scrollar tillbaka några inlägg så kommer du märka att jag ÄR tjatig över sånt jag INTE är nöjd med i samhället, haha. Men jag håller med om att det är mycket tjat över mycket. Att folk tjatar över att de tycker att man tjatar blir ju ganska, eh, tjatigt i längden. 😉

   Jag uppskattar att du tillade ”feminist eller ej” — skönt med typer som är fria från den fördomen! 🙂

   Gilla

 4. Orsaken till att jag och andra tycker att det går för långt är ex. tjafs om Ilves bodyn som kom upp i Hbl. Helt otroligt att sådant tar utrymme i nyheterna. Vi har fruktansvärda sociala problem i finland som int är ”lika” finns en hel del fattiga här och i världen. Barn som i FINLAND inte får näringsfull mat. Det är kanske viktigare än könsneutralitet etc etc etc. EU håller på att kniva igenom vårt samhälle och vi kommer att falla flopp inför ekonomisk kris. Då kan vi kvinnor vara lyckliga om vi inte hamnar i samma elände som kvinnor i somalien. Obehagligt att vi har utrymme för att klaga. Själv har jag jobbat i u länder och stött fattiga bygder direkt med min fysiska hjälp. Sett kvinnor som är lyckliga för sin självodlade quinoa och män som är lyckliga för sin stora kniv de fåt— så att familjen kan överleva. Barnen har mat i magen. Stick dit o gör nytta för dem. Eller jobba för de fattiga. Då har du minsan hjält de som behöver!

  Gilla

  1. Varför ska det behöva vara en tävling? Varför ska man behöva rangordna problem och endast fokusera på det man anser viktigaste? Varför kan man inte prata om alla problem? Varför har du för dig att du dessutom kan avgöra vad som är viktigaste för allihopa? Varför ska just du bestämma vad som är att gå för långt och vad som inte är det? Varför kan inte bara var och en avgöra själva vad de vill fokusera på (en eller flera saker), lika som du tydligen har gjort? Varför tycker du att nyhetsmedier inte ska ta upp vissa nyheter bara för att du inte anser dem viktiga? Varför ödslar du tid med att kommentera på en privatpersons blogg då det helt uppenbarligen finns betydligare viktigare saker för dig att göra?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s