eh…

Tycke & tanke

Hej bloggen. Ja-a, hur ska man uppfölja det där då? Känns som att jag borde ha något riktigt ordentligt slätstruket och pastelltonat och ljuvt för att balansera ut det lite.

Något sådant har jag tyvärr inte på lager. Jag trodde däremot att jag skulle kunna åstadkomma något ditåt, för jag har, trots populär uppfattning, hållit mig ganska lugn igenom hela det här. Visst, jag blev arg då jag först hörde låttexten, men det var ju för flera dagar sen. Flera dagar innan jag skrev det där förra inlägget också. Nu känner jag mig dock inte riktigt lugn och sansad, jag är inte arg, men jag är onekligen upprörd. (Helt ärligt vet jag inte riktigt vad denna känsla är men den är fan inte bra.) Varför? Jo, för att jag nyss emottog denna kommentar:

Nu har du lyckats reta upp redaktörerna i eftermiddagens radio X3M-sändning. De höll sig däremot inte från personliga påhopp och snack om din vagina. Verkligt bra public service radio där.

Vad ska man säga? Guldstjärna i kanten, X3M-redaktörer? Nej, how ‘bout en jäkla stor bajskorv kanske.

Jag har inte hört inslaget och jag är ganska säker på att jag inte vill heller. Däremot om nån vill ringa in och dedicera Timbuktu med The Botten Is Nådd åt dem så är det helt fritt fram!

Sen f.ö. — såg att inlägget tagits upp i diverse nyhetsmedia och där ploppar förstås kommentarer upp som ifrågasätter varför man ens bloggar om såna här grejer. Orkar verkligen inte diskutera utsträckningar av det här ämnet, i synnerhet inte på fler ställen än ett, så jag undviker att kommentera på de sajterna. Men jag tänkte ändå att jag skulle förklara det lite: Om ni inte visste det så är bloggande en hobby för många, och då funkar det som så att man skriver om det man vill skriva om. Det är liksom det som är poängen. Om det sen då är en beskrivning på hur man får till den perfekta cupcaken, eller om det är en skildring av något man tänkt på vare sig det är samhällsrelaterat eller ej, eller lite av bägge i en salig blandning, det får man bestämma själv! Och det allra bästa: Alla andra får också bestämma själva om de vill läsa det! Bra va?

25 reaktioner på ”eh…

 1. radio x3m – extrema sexistiska idioter? jag är mållös. stå på dig, linnea, du vet ju åtminstone hur man håller sig saklig. vem är det nu som går för långt eller överreagerar…

  Gilla

  1. Tack så mycket Julia! Inte speciellt lyckat att kommentera en sexism-debatt med tydlig sexism kanske. Hehe. Men det blev åtminstone en klar illustration till att jo, såhär vanligt & ”””okej””” ÄR det med sexism, så pass att folk (tror att de) kan kommentera såna här saker i offentliga sammanhang bara för underhållnings skull. Fast trevligare skulle det förstås ha varit om det bara inte hade blivit sagt.

   Gilla

 2. vem orsaka mediestorm i svenskfinland? nå linneeaaa 🙂 håll huvudet högt bara, skit i x3m-redaktörer och andra besserwisser-fjantbollar som har åsikter om vad man får ha åsikter om. kan nog förstå att det är omtumlande med så mycket uppmärksamhet (o speciellt negativ sådan) o nåt sånt här var säkert inte vad du förväntade dig när du skrev inlägget, men vissa inlägg väcker bara dåndimpen hos folk som inte har för vana att tänka i andra banor än vart deras egen piss-attityd för dem, så är de bara.

  Gilla

 3. Syrran i Umeå här och ska bara meddela att jag läste ditt inlägg i går och jag håller med dig 100 %. Det är ju fantastiskt att reaktionerna blivit så kraftiga för då måste dina synpunkter vara på något sätt utmanande för många. Heja säger jag bara.

  Gilla

 4. Oj, uppenbarligen är detta något som verkligen engagerar väldigt många, vilket i och för sig kan ses som positivt då det i alla fall kan vara en grund för en bra diskussion. Som vanligt är det ju en fair share av osakliga och onödiga inlägg på diverse kommentarsfält men jag vet att du kommer att gå rakryggad ändå, säkert med lite tandgnissel. Trots detta så tycker jag att det är bra att det diskuteras, att det engagerar och att det vågar lyftas fram, vridas och vändas och våndas. Det är det enda sättet att bit för bit (och de känns ju som att de är millimeterstora) som någonting kan sättas i rullning och förändras. Angående X3M-programmet så är det nog bara fråga om en osedvanligt liten person. Endast.

  Gilla

  1. Tack Anna. ♥ Du vet inte hur rätt du har angående tandgnisslet! (Har t.ex. försökt massera mina käkleder med tigerbalsam, hah. Tårkanalerna blev ju som nya i alla fall.)

   Jo, precis. Förstår inte hur det här gick till men det har ju åtminstone gått åt rätt riktning. Tror jag. Jag tycker nu att det bra överskuggar det dåliga, fast en del dåligt har varit ruskigt dåligt. Men allt som har varit redan det minsta bra har på något vis lyckats vara briljant bra, så det vinner!

   Gilla

 5. jag sluta att blogga i fel tidpunkt, med andra ord. Alltså vad i hela h*lvete sker i finlandssvensk media? Folk har helt enkelt för lite att tala om, om man drar ärtor i näsan av ett inlägg med lite kryddiga med ack så vettiga åsikter. Bry dej inte Linnea väldigt fint inlägg! Har nån hört om något som kallas YTTRANDEFRIHET?

  Gilla

  1. Haha ja, det kan man ju nog med gott skäl fråga sig. Det blev ett jädrans spektakel det här. Tack så mycket, Vanessa! Väntar f.ö. fortfarande med hållna tummar om att du ska återvända till bloggandet en vacker dag. 😉 Men ingen press/stress; den som väntar på nåt gott, och så vidare.

   Gilla

 6. Tjena! Vi skrev en artikel om ditt inlägg idag på dagen. Du hittar den på x3m.yle.fi, du har kanske läst det redan, och det finns inga påhopp, jag lovar 😉 Vad som sagts i flödessändningen har jag tyvärr ingen aning om och kan inte kommentera. Jag tycker det var ett helt fräscht inlägg du skrev igår, allt som kan belysas ur en feministisk synvikel förtjänar att belysas ur den. Synd nu att debatten spårar ur och blir lite tröttsam. Delvis är det kanske för att låtskribenten redan tidigare delar folket. Jag har märkt att när vi skriver om Krista så läser ALLA, 50% hatar henne oberoende av vad man skriver och 50% älskar henne oberoende av vad man skriver. Båda lika passionerat. Därför är det lite synd att en sådan här jämställdhetsdiskussion nu fastnar i ett skrikande för och emot trots att du ju i inledningen försökte undvika just det i ditt inlägg. Skönt att du håller huvudet kallt i all fall. P.

  Gilla

  1. Hej! Haha, tack så mycket! Jo, jag såg artikeln tidigare idag, jag har bara inte orkat ge mig in i diskussioner utanför min egen blogg. Bevittnade också tidigare idag en del av den där splittringen du nämnde, en kompis skickade en länk till en annan artikel ni publicerat för flera dagar sedan om just denna artist. ”Passionerat” var verkligen ordet! Hade ingen aning om att det var ett sådant laddat ämne — hade jag vetat det hade jag verkligen avvaktat nån dag med att posta mitt inlägg, samt sett till att förtydliga ungefär tusen gånger att jag inte syftar på artisten då jag säger ”hon”, o.s.v. Men tja, det blev såhär nu. Jag är säkert partisk men jag tycker ju att det mesta av den sakliga feedbacken (som din!) har varit positiv eller åtminstone neutral så det känns åtminstone jättefint.

   PS. Riktar inga arga blickar mot X3M-redaktionen som helhet förresten, visste bara inte i då skrivande stund vem som sagt vad och känner mig inte helt okej med att svartmåla någon specifik heller inför allmänheten eller vad man ska säga. Ha! Det där låter som en pik men det var helt seriöst inte på flit, heh.

   Gilla

 7. Hej Linnea och alla andra! När vi på Yle X3M gör innehåll är det aldrig meningen att såra någon. Om någon känner sig kränkt eller sårad för det vi har gjort är vi förstås ledsna över det. Vi har lyssnat på inslaget som kommenteras här i bloggen och anser inte att det handlar om personliga påhopp. Det var förstås inte heller meningen att det skulle uppfattas som ett sådant. Vårt innehåll finns på Arenan (http://arenan.yle.fi/?q=stiftelsen&media=audio) och där kan man lyssna både på gårdagens sändning och annat innehåll. Vi tar gärna emot feedback och diskuterar vårt innehåll med våra användare.
  Med vänliga hälsningar, Johan Aaltonen, programchef på Yle X3M Amie Borgar, producent för populärkultur på Yle X3M

  Gilla

  1. Hej! Jag vet inte riktigt hur jag ska ta det här. Blev förbryllad för denne redaktör i fråga hade redan ”erkänt” åt mig att det nog var självklart vem han syftade på. Jag lyssnade på sändningen och… ja. Detta är vad som sades, lite ungefärligt för det är snabba anteckningar, men ändå:

   ”att att nästa gång ni ni byter tampong så eh se till att ni int lagar en kaktus in då dit vart det då ska det här för att det verkar så att vissa människor sku ha gjort det”

   Sen i något senare skede så bekräftade han även i sändningen att han tidigare använt lite hårda ordalag och sagt ”att människor som har skrivit det här blogginlägget kunde då ta bort kaktusen från kaviteterna då” — tycker det råder inga tvivel alls om vem han syftade på.

   Men oavsett om man uppfattar det där som ett personligt påhopp eller inte så tror jag att det är självklart att det är fruktansvärt lågt. Och när vi ändå är inne på feedback — är det inte trist att radio X3Ms offentliga kommentar på en debatt som berör sexism, är just ett otroligt sexistiskt uttalande?

   Jag vet förstås inte regler som finns för radioredaktörer men jag skulle gärna hoppas att neutralitet åtminstone uppmuntrades. Genom den här sändningen rådde det inga otydligheter alls om vad redaktörens åsikt var (den andra hängde mest bara på) och det är klart att jag skulle ha tyckt att det varit betydligt roligare om han faktiskt höll med mig, men allra roligast tycker jag att det skulle ha varit om någon varit där för att fokusera på sakliga argument istället för att bara förlöjliga hela debatten, som helt uppenbarligen är viktig för många. Sen att en redaktör så ställningstagande kommenterar ett inlägg och en debatt som han dessutom säger att han inte orkat läsa… det tycker jag är väldigt oprofessionellt.

   Kan inte erbjuda så mycket konstruktiv kritik, tyvärr, men jag hoppas på att sånt här inte ska inträffa i framtiden. Tack för er kommentar.

   Gilla

 8. Om du hade lyssnat på klippet hade du insett att inte alls var ett personligt påhopp eller snack om just din vagina. Ett otaktiskt uttalande, ja, klumpigt i en redan infekterad diskussion. Inte särskilt intelligent heller. Men inte direkt riktad mot dig som person, eller bloggskribent. Eller mot någon annan heller personligen.

  Gilla

 9. Läste någonstans något i stil med ”Igen ska någon bloggare låtsas vara samhällsdebattör, uööö vem bryr sig?”. Det är ju inte direkt ditt fel att Vasabladet, Hbl och Yle.fi har snappat upp den här lilla bloggdebatten, tydligen finns det något sorts intresse för vad du skrivit trots att du ”bara” är en ”simpel” bloggare. Nåja, bloggfenomenet kan inte vara lätt för alla att förstå! Bra uppföljande inlägg, hade blivit besviken om du skrivit något beigt och slätstruket.

  Gilla

  1. Haha, jepp, såg den jag med! Tänkte ganska exakt samma sak som du skrev här i kommentaren, men det är typ tusen gånger roligare att läsa någon annan skriva det haha. Tack igen! 🙂

   Gilla

 10. Å hela världens vägnar vill jag be om ursäkt för den kapitalistiska utveckling som orsakat att media tvingas pressa fram större mängder nyheter i allt fler format med krympande och framför allt sämre utbildad personal. Om det inte var för denna utveckling, som genomsyrar den kapitalistiska produktionsprocessen, hade din text antagligen fått förbli vad den är – ett personligt ställningstagande och försök att förstå något i din omvärld. Förlåt för att vi som oinformerade konsumenter varit med om att skapa denna utveckling. Förlåt. Förlåt.

  Gilla

 11. Tänk att du finns i anti-feministiska rasist-Finland. Hoppas du har stöd från folk omkring dig. Kampen fortsätter! (…och fortsätter, och fortsätter, och fortsätter…)

  Gilla

  1. Tack Franz! Det är just det där jag egentligen syftade på när jag sa att jag inte ville att en låttext som den där skulle representera Finland — alltså främst då inför våra nordiska grannländer som just tycks ha den där uppfattningen om oss. Det vill man ju helst inte, heh. Men jag förstår varför man har det. Önskar jag kunde blåneka och säga att det absolut inte är sant, men tyvärr så finns det för mycket av båda. Det finns förstås för mycket av båda i alla regioner där sådana värderingar existerar. Som du sa, kampen fortsätter!

   Gilla

 12. heja heja! så jäkla bra att du har hållit dina inlägg och svar på kommentarer vettiga och sakliga! oerhört cool är du 🙂 fortsätt för allt i världen att leverera feministiska analyser, det behövs tydligen.

  Gilla

 13. Jag lyckas inte hitta klippet på arenan. Det är svårt ge lyssnarrespons om man inte hört avsnittet. Men jag tycker inte alls Linnea skall stå på sig. Det skall däremot alla vi andra göra. Eller då närmast framför, runt och under. Det är inte på hatobjektets (huj, vilket ord) ansvar se till hatet slutar. Oberoende av om vi delar åsikt i sakfrågan. Lite roligt är det också om nyhetsmedier förundrar sig över att en ”icke nyhet” når över nyhetströskeln. Att något lyfts upp i nyheterna är väl en mycket större nyhet än att ett blogginlägg delar läsarnas åsikter? Det här är egentligen ett exempel på näthat åt två håll. Jag tror många upplevde Linneas kritik som näthat och sen stod de upp för sin kompis. Men sen blev Linnea utsatt för näthat, men inte nödvändigtvis av samma personer som stod upp för Krista. Att det är lämpligt i radio skoja att en kvinna på dåligt humör har kört upp en kaktus som tampong får mig lite mållös. Gränsen för ”yttrandefrihet” skall så klart vara hög. Men kanske ens en kommentar om att det inte var värst roligt hade varit på sin plats?

  Gilla

  1. Det ligger nog säkert något i att en del tog det som näthat och det känns både beklagligt trist och samtidigt, ärligt talat, ganska enerverande. Men det är väl så, att det alltid finns risk för missförstånd när man delar med sig av sina tankar åt någon annan än en själv. Med risk för att låta hemskt gnällig och barnslig, så känns det ändå som att de personer som missuppfattat det så kanske inte läst hela grejen. Så var iaf fallet på X3M, och olyckligtvis (för min del) har ju de sån makt över sina lyssnare att de såklart påverkade folks inställning & uppfattning.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s