våra vanligaste växter och djur

Ditt & datt

I födelsedagspresent fick jag en av mina favoritböcker av mina föräldrar, Bra Böckers naturhandbok Våra djur och växter, eller så som den hänvisas till hemma hos oss ”Våra vanligaste växter och djur”. (Trots det är den nog väldigt innehållsrik!) En välanvänd och sliten kopia har funnits i bokhyllan där hem-hemma så länge jag kan minnas och nu har jag en egen (betydligt mindre sliten) här hos mig också. I den finns bland annat fladdermöss som skrämmer harar:

1b5a1258647811e2a12822000a9f18f6_7

Och mardrömskräket som jag alltid som liten tyckte var så jäkla äckligt:

a56b59a4647611e2bc2222000a1f98f9_7

Idag märkte jag att djuret som går under namnet spökmärla till på köpet heter Caprella linearis på latin. Nästan namne. Blev äcklad. Sen googlade jag lite på det och så började jag vänja mig vid dess utseende och nu tycker jag att det är lite halvgulligt nästan… men man vill kanske inte direkt gosa med det ändå eller råka på det när man är ute och simmar. Men jag grips definitivt inte längre av panikäckel av att se på bilden av det, så som jag brukade förr. Blir inte äcklad alls, faktiskt! Utveckling, wow.

2 reaktioner på ”våra vanligaste växter och djur

  1. böcker från barndomen är så spännande. det finns en. som jag tyvärr inte minns namnet på, som jag läste hos min kusin. handlar om en tjej och hennes storasyster. på en bild tittar lillasystern in i storasysterns rum då den sistnämna håller på att klä på sig en klänning som är för liten och den fastnar typ. minns inte jättenoga vad som hände sen, eller om ens denna händelse är rätt ihågkommen – men tyckte i alla fall att den bilden var jätteläskig. fick typ ångest av att bläddra i den men bläddrade ändå. så konstigt. någon klaustrofobi kanske? sen minns jag tydligt vår bok om frida kahlo. hennes bilder alltså, fascinerades, äcklades och förfasades.

    Gilla

    1. jag kan relatera till det där, har nångång (kanske fler) fastnat i ett plagg som varit alldeles för litet så armarna har blivit fastlåsta sträckta över huvudet och det har känts som att man aldrig ska slippa loss. SVINÄCKLIGT! angående barndomsböcker som väcker både fascination och förfasan — där hemma fanns bram stokers dracula i bokhyllan, och som omslag hade den två stillbilder ur filmen nosferatu (logiken där?). vampyren i fråga prydde förstås bägge bilder, jag tyckte han var så groteskt obehaglig och jag var så liten att jag inte fattade att han förstås var sminkad och bar diverse fejkattribut. brukade stirra på de där bilderna och inte förstå hur en människa kunde vara så sjukt monstruös. blev skitskrämd av det men kunde inte motstå att plocka ner den där boken från hyllan titt som tätt ändå!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s